Az Iszlám Állam fegyveresei megtámadtak egy börtönt Afganisztánban, több civil meghalt

2020. augusztus 3. - 11:30 | Külföld

Az Iszlám Állam fegyveresei megtámadtak egy dzsalálábádi börtönt vasárnap Afganisztánban, a tűzharc több mint tizennégy órája tart, öt civil halálos áldozata és 42 sebesültje van a támadásnak - közölték a helyi hatóságok.

Az Iszlám Állam fegyveresei megtámadtak egy börtönt Afganisztánban, több civil meghalt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A dzsihadista terrorszervezet egyik öngyilkos merénylője a börtönnél felrobbantotta robbanóanyaggal megpakolt gépkocsiját, és ezután társai behatoltak a börtönbe, és tüzet nyitottak. Az őrség felvette velük a harcot. A dzsihadisták elfoglaltak egy közeli lakóépületet is, ami megnehezíti a biztonsági erők dolgát.

A nangarhari illetékesek szerint a tűzharc 14 órával a börtönostrom után is folytatódott. A helyszínre érkező biztonsági erők három támadóval végeztek.

A támadást kihasználva mintegy hétszáz rab megpróbált megszökni, de elfogták őket.

A tálib felkelők tagadják, hogy közük lenne a támadáshoz, amely a kormánnyal - vallási ünnep miatt - pénteken kötött, három napra szóló tűzszünet idején történt.

A támadás végrehajtójaként az Iszlám Állam jelentkezett. Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a támadás egy nappal azután történt, hogy az afgán erők bejelentették, ugyancsak Dzsalálábádban megölték az Iszlám Állam afganisztáni ágának kémfőnökét, Aszadullah Orokzait.

A Szíriából és Irakból jórészt kiszorított Iszlám Állam 2015-ben jelent meg Afganisztánban, azóta számos támadást hajtott végre elsősorban síita mecsetek ellen, illetve különféle rendezvényeken. Az ENSZ adatai szerint a legtöbb merényletet a kelet-afganisztáni Nangarhar és Kunar tartományban, valamint Kabulban hajtották végre. Terrortámadásaik száma különösen 2018-ban volt magas, azóta csökken. A világszervezet nemrég kiadott jelentése szerint 2020 első fél évében az Iszlám Állam 17 civil áldozatokkal járó merényletet hajtott végre Afganisztánban, ez a szám tavaly 97 volt.

(MTI)