Az Iszlám Állam megerősödésére figyelmeztet Macron

2019. október 10. - 19:24 | Külföld

Emmanuel Macron francia elnök az Iszlám Állam terrorszervezet újbóli megerősödésére figyelmeztetett, miután Törökország erőteljes nemzetközi bírálatok ellenére megindította Északkelet-Szíriában hadműveletét, amely elsősorban a szíriai kurd milíciák ellen irányul.

Az Iszlám Állam megerősödésére figyelmeztet Macron
Fotó: Daily Express

Macron Lyonban mondott beszédében felhívta arra a veszélyre is a figyelmet, hogy az iszlamisták újjáépíthetik "kalifátusukat". A felelősséget ezért a kockázatért Törökországnak kell vállalnia - jelentette ki.

„A lehető leghatározottabban elítélem a Szíriában egyoldalúan indított katonai offenzívát, és felszólítom Törökországot, hogy a lehető leghamarább vessen véget a műveletnek”

- hangsúlyozta a francia államfő.

A nap folyamán Franciaország bekérette a török nagykövetet az ügyben. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel összefüggésben kijelentette: a török katonai művelet az európai országok biztonságát veszélyezteti, ezért véget kell vetni neki.

A francia elnök kedd este - még a török offenzíva megindulása előtt - Ilham Ahmeddel, a szíriai kurdok egyik vezetőjével egyeztetett, hogy támogatásáról biztosítsa a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezetet.

MTI