Az Iszlám Állam vállalta a torontói ámokfutást, de erre egyéb bizonyíték nincs

2018. július 25. - 19:27 | Külföld

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára a torontói lőfegyveres ámokfutás elkövetését - közölte maga a szervezet szerdán.

Az Iszlám Állam vállalta a torontói ámokfutást, de erre egyéb bizonyíték nincs

Az Iszlám Állam az általa működtetett Aamák hírügynökség útján kiadott közleményében tudatta: a támadó az IÁ egyik katonája volt, és tettét a szervezet felhívásra hajtotta végre. Az IÁ arra utasította tagjait, hogy vegyék célba azoknak az országoknak az állampolgárait, amelyek részt vesznek az IÁ elleni harcban az Egyesült Államok vezette katonai koalícióban.

Az Iszlám Állam további részletekkel vagy bizonyítékkal nem szolgált közleményében.

A kanadai nagyvárosban vasárnap este elkövetett lőfegyveres ámokfutás végrehajtója, Faisal Hussein a város Greektown negyedében kézifegyverrel válogatás nélkül lövöldözni kezdett, 15 embert megsebesített. Egy 10 éves lány és egy 18 éves fiatal nő belehalt sebesüléseibe. A 29 éves torontói lakos a családja szerint súlyos mentális problémákkal küszködött, "egész életében elmezavartól és depressziótól szenvedett".

A kanadai hatóságok szerint Faisal Hussein nem állt nemzetbiztonsági megfigyelés alatt. A rendőrség hangsúlyozta, hogy indítéka továbbra sem világos, így az sem, honnan szerezte lőfegyverét. Azt sem sikerült eddig tisztázni, hogy a lövöldöző önkezűleg vetett véget életének, vagy a rendőrök által leadott lövések végeztek vele. Hírügynökségek szerint ennek kiderítésére a férfi boncolását rendelték el.

Ralph Goodale közbiztonsági miniszter elmondta: a torontói rendőrség vezette nyomozás jelenlegi állása szerint az elkövető tette nincs összefüggésben a nemzetbiztonsággal.

A nyomozók házkutatást tartottak a férfi lakásán, amelyen szüleivel és ikertestvéreivel osztozott. A hatóságok több doboznyi, bizonyítékként használható tárgyat foglaltak le.

(MTI)