Az itt élő külföldiek is szavazhatnak az összevont választáson

2022. szeptember 20. - 20:10 | Belföld

A helyi önkormányzati választáson a Szlovákiában élő külföldiek is leadhatják a voksukat, ha állandó lakhelyük van az adott településen, és a megyei választáson is részt vehetnek.

Az itt élő külföldiek is szavazhatnak az összevont választáson
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A külföldi állampolgároknak a lakcímigazolványukat kell felmutatniuk, szavazni csak az állandó lakhelyükön szavazhatnak. A szlovák állampolgárok a személyi igazolványukkal szavazhatnak, annak érvényességét ajánlott ellenőrizni a választás előtt.

„Ha a választó a szavazás idején éppen az új személyi igazolványa kiállítása vár, mert az előzőnek lejárt az érvényessége, vagy mert változtak az adatai, az új személyi igazolvány kiállítására vonatkozó kérvénnyel igazolhatja magát a szavazóhelyiségben”

– tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Az összevont választást október 29-én tartják. A választó kétféle borítékot kap majd, a helyi képviselőjelöltekre és a polgármesterjelöltre adott voksát fehér borítékba kell tennie és a fehér szavazóurnába dobni, a megyei képviselőjelöltekre és a megyeelnökjelöltre adott szavazatát pedig a kék borítékba, illetve a kék urnába.

TASR