Az izsai római kori katonai tábor környékének felújítását tervezi a megye

2023. július 17. - 17:04 | Régió

Az UNESCO világörökség részét képező izsai római kori katonai tábort tenné attraktívabbá turisztikai szempontból Nyitra megye önkormányzata. A tábor szabadtéri múzeumként működik.

Az izsai római kori katonai tábor környékének felújítását tervezi a megye

A Kelemantia katonai tábor a Római Birodalom határvidékén állt, a Limes Romanus részét képezte, a mintegy háromhektáros terület egész évben ingyenesen megtekinthető.

Csenger Tibor megyei alelnök ugyanakkor elmondta, hiányzik a turistákat kiszolgáló alapvető infrastruktúra. „Kivételes ókori műemlékegyüttesről van szó, ugyanakkor csak fák határolják körül, nincs parkoló, sem rendes bekötőút. Éppen ezeket szeretnénk kiépíteni egy határon átnyúló projekt keretében a magyar féllel, a projekt által minimum 300 ezer eurós közös támogatáshoz juthatunk, a felső határ pedig 2,5 millió euró” – magyarázta Csenger.

Ha a szlovák-magyar projekt sikeres lesz, a római tábor közelében parkoló, bekötőút, vécék és egyéb szolgáltatásokat nyújtó létesítmények épülhetnek. „Amit rendezni kell, azok az érintett terület tulajdonjogi viszonyai. Egyes részek megyei tulajdonban vannak, mások a faluhoz, illetve a Vízépítési Vállalathoz tartoznak” – tette hozzá Csenger.

TASR