Az MKP és az OĽaNO választói nem akarnak közös jelöltet

2019. szeptember 29. - 15:19 | Belföld

Felmérést készített a FOCUS, melyből egyértelműen kiderül, sem az MKP, sem pedig az OĽaNO választói nem támogatják a két párt együttműködését.

Az MKP és az OĽaNO választói nem akarnak közös jelöltet
Balról: Richard Sulík (SaS), Menyhárt József (MKP), Igor Matovič (OĽaNO) /TASR

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič két héttel ezelőtt kifejtette az „állammaffiát legyőzni kívánó tervének” második részét. Az MKP felé nyitna, így annak vezetőségét meghívta, hogy közös jelöltlistáról tárgyaljanak.

Matovič reagált a legutóbbi felmérések eredményeire, mely alapján sem az MKP sem pedig a Most-Híd nem esélyes a parlamentbe való bejutásra, így pedig a magyar kisebbség képviselet nélkül maradna. Az együttműködés tehát mindkét párt számára előnyös lehet. Az utolsó felmérések alapján az OĽaNO támogatottsága körülbelül öt százaléknál járhat, a déli választók segíthetnék a pártot.

dennikn.sk

A FOCUS felméréséből azonban az derült ki, a választópolgárok ezt nem így gondolják, a közös jelöltlista nagy rizikót jelentene a két párt számára. Sem az MKP, sem pedig az OĽaNO választóinak nem nyerte el a tetszését az esetleges együttműködés ötlete.

Az utóbbi választóinak 61%-a, az MKP választóinak 57%-a mondta azt, hogy nem kér a közös jelöltlistából.

A két tábor mindössze egy százaléka állítja határozottan, hogy szavazna a közös jelöltre. A felmérésből az is kiderült, a közös lista a szlovákiai magyar választók egyharmadát szólítaná meg.

dennikn/para