Az MKP kampányát jött segíteni az exkomcsi politikus, de nem tudja, itt mikor választunk

"A döntés a választók kezében van, május 25-én el kell menni szavazni" – ezzel a témamegjelöléssel harangozta be a Magyar Közösség Pártja* szerdai délutáni sajtótájékoztatóját, amelyre magyarországi “sztárvendéget” is sikerült szereznie. Azonban akadt egy kis szépséghibája a szereplésének: a baloldaliból jobboldalivá átvedlett politikus nem volt tisztában azzal, a mi vidékeinken mikor voksolunk az uniós képviseletünkről.

Az MKP kampányát jött segíteni az exkomcsi politikus, de nem tudja, itt mikor választunk
Fotó: Paraméter

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott személyesen látogatott Pozsonyba, hogy támogassa a parlamenten kívüli párt európai parlamenti kampányát, nem mellékesen Csáky Pál új könyvének bemutatójára időzítve az eseményt. Ezen nincs semmi meglepő, hiszen a magyar kormány stratégiai szövetségeseként tekint az MKP-ra, és budapesti kormánytisztviselők elvtársi együttérzésből elég gyakran ugranak be a Čajak utcai pártszékházba.

Az már más tészta, érdekes választás volt a Menyhárt József vezette tömörülés részéről, hogy most tartott igényt annak az egykori szocialista házelnöknek az istápolására, aki a kommunista MSZMP-nek 1983-tól erősítette a sorait, majd az utódpárt MSZP frakciójának csupán 2010 októberében fordított hátat. Tehát csak jó másfél évvel azt követően, hogy az akkori pártbelije, Gyurcsány Ferenc abbahagyta kormányzati csetlését-botlását. De senki sem lehet tökéletes.

Az viszont bónusz cikiség volt, hogy a mostanra már konzervatív körökbe beépült Szili, aki jelenleg Orbán Viktor megbízottja a határon túli autonómiaügyek kérdésében, azt sem tudta, az elvbarátainak EP-jelöltjeire mikor, melyik napon lehet szavazni. Személyi titkára valószínűleg nem készítette fel arra, hogy Szlovákiában szombatonként szoktunk az urnákhoz járulni, mert rövid felvezető szövegében állandóan a magyarországi választási időpontot – május 26-án – szajkózta.

Legközelebb az MKP illetékesei is már felkészülhetnek arra, hogy a Magyarországról átruccanó segítők nem minden esetben vannak képben a dolgainkat illetően. Még akkor sem, ha történetesen a munkaköri leírásukban szerepel a határon túli közösségek egyik legösszetettebb ügye. 

(sp)

 

((*Kváziújságíró köszöni a figyelmes P.T.-nek!))