Az MKP majdnem minden megyében elkalapálta a Hidat

Sem a Híd, sem a Magyar Közösség Pártjának (MKP) megyeelnökjelöltjei nem jártak sikerrel a november 4-i megyei választásokon, ám a képviselői mandátumok tekintetében az MKP jelentős sikert, a Híd pedig annál nagyobb kudarcot ért el.

Az MKP majdnem minden megyében elkalapálta a Hidat
Menyhárt József MKP-elnök (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Az MKP országszerte összesen 33 képviselői helyet tudhat magáénak a megyei önkormányzatokban. Nagyszombat megyében 13, Nyitra megyében 11, Besztercebánya megyében 5, Pozsony megyében 3, Kassa megyében pedig 1 képviselője lesz az MKP-nak az elkövetkező ötéves választási időszakban.

A Híd legjelentősebb eredményét Kassa megyében szerezte - ez volt az egyetlen régió, ahol felülkerekedtek az MKP-n. A Trnka és Raši után a harmadik helyen végző hidas megyefőnökjelölt, Pataky Károly 14 843 szavazatot szerzett, és a Híd hat képviselői mandátumot szerzett a megyei közgyűlésben. Ezen kívül Bugárék Pozsony megyében 1, Nyitra megyében 1, Trencsén megyében 1, és Besztercebánya megyében is csak 1 megyei képviselővel rendelkeznek majd a következő öt évben.

Az MKP tehát országosan 33, a Híd pedig 10 képviselői mandátumot szerzett a megyei közgyűlésekben.


Kapcsolódó cikk: Három megyét bukott a Smer, tarolt az ellenzék, Kotlebát agyonverték


Menyhárt József MKP-elnök, és Őry Péter, a párt kampányfőnöke Bősön tartott sajtótájékoztatót vasárnap hajnalban.

"Dél-Szlovákiában a Magyar Közösség Pártja (MKP) nyerte a választásokat. Az MKP meghatározó erő volt, és a továbbiakban is meghatározó erő marad" - jelentette ki Őry Péter.

"Igaz, hogy négy évvel ezelőtt 33-nál több képviselőnk volt, de úgy gondolom, hogy az erős képviselet msot is megvan, hiszen ahol tömbben vagyunk, még inkább megerősödtünk. Ott, ahol szórványban voltunk, ott látható, hogy a továbbiakban építkeznie kell nemcsak az MKP-nak, hanem a felvidéki érdekérvényesítésnek is" - kommentálta a választási eredményeket Menyhárt József, a párt elnöke.

Menyhárt úgy nyilatkozott, hogy jövő héten a párt képviselői azonnal megkezdik a tárgyalásokat az esetleges megyefőnökhelyettesi pozíciók kapcsán. A pártelnök elmondása szerint Pozsony, Nagyszombat, illetve Nyitra megyében merülhet fel, hogy az MKP esetlegesen megyefőnökhelyettesi posztokhoz juthatna.

(para)