Az MKP még nem vette észre, mi történt a Fidesszel Brüsszelben

2019. március 21. - 14:33 | Belföld

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése szerdán úgy döntött, hogy vizsgálatot indítanak a tagpártjukkal - a Fidesszel - szemben, és a kutakodás idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben. A Néppárt azt hangsúlyozza, hogy felfüggesztették a Fidesz tagságát, és megvonták tőlük a jogaikat, a Fidesz pedig azt, hogy ők oldották meg a helyzetet azzal, hogy ajánlottak egy kompromisszumot, amelyet az EPP nagy többséggel - 190-en a 193-ból - elfogadott.

Az MKP még nem vette észre, mi történt a Fidesszel Brüsszelben
Facebook

A Néppárt elnöke, Joseph Daul a Twitteren jelentette be a döntést, ahol felsorakoztatja a határozat velejáróit, hogy mostantól kezdve a fideszesek:

- nem vehetnek részt a néppárt ülésein,

- nem szavazhatnak a néppárt ügyeiben és

- nem jelölhetők a néppártiaknak járó tisztségekre az Európai Parlamentben.

A nagy európai pártcsaládoknál nem szokványos az ilyen mértékű retorzió, utoljára hasonlót talán a Robert Fico-féle Smerrel tett az európai ernyőpártja, a szocialista PES, még 2006-ban. Akkor, amikor Fico politikailag összebútorozott a Vladimír Mečiar vezette HZDS-szel, illetve a Ján Slotától bűzlő SNS-szel.

Szóval a Fidesz most egészen komoly európai büntiben van, nagyjából azért, mert öngólt lőtt a legutóbbi kampányával, amikor a saját pártcsaládjába tartozó Junckert használta fel madárijesztőnek. Ez már túl meredek volt az EPP-seknek, és féltek az arcvesztéstől, ezért aztán úgy határoztak szerdán, ahogy az ismert.

Ehhez képest az Orbán vezette kormány itthoni stratégiai partnere, a Magyar Közösség Pártja elég szűkszavúan bánik a kialakult helyzet elemzésével. Mondhatni, egy bötűnyi kommentárjukat sem találni a neten erről a brüsszeli döntésről. Sem a pártnak, vagy annak vezetőjének, de még a tömörülés brüsszeli képviselőjének sem. Más a helyzet a Hídnál, amelyik pártként is véleményezte a fejleményt, ahogy a tömörülés színeit viselő “uniós” képviselője, NagyJózsef is.

Csáky Pál, az MKP europarlamenti honatyája az egyik közösségi oldalán csütörtökön elsősorban a születésnapi jókívánságait kezeli, ezúton is kívánunk neki erőt, egészséget! A szerdai EPP-s hacacárét illetően egyedül egy bejegyzést kísérelt meg, de az is csupán az egész politikai cirkusz nyitányának idilljét örökíti meg, egy „sztárfotó” erejéig: „A külhoni magyar csapat Brüsszelben.” címmel.

A fotó alapján nem túl merész állítás, hogy Menyhárt József pártelnök is részt vett a brüsszeli eseményen, de ugyancsak tartózkodik attól, bármit is mondjon a határozattal összefüggésben. Ő ugyanazt a képet posztolta, mint amelyiket Csáky, de Menyhárt a képnek a roppant találó “Döntés előtt...” címet adta, hogy az idősíkon bolyongó érdeklődő értesüljön arról, mi, mikor történt. Azóta viszont már megszaladt a keze a pártelnöknek és mást is felrakott az oldalára, de az éppen a csütörtöki szlovák-magyar meccset érinti. Egyébként ő beérné egy x-el is.

Visszatérve az uniós politikai meccsre, a parlamenten kívüli párt hivatalos honlapja vagy Facebook-oldala sem árul el többet a néppárti döntés fogadtatásáról. Azt, hogy nem állt le a munka ezen a netes felületen, arról a csütörtökön délelőtt megosztott csákys bejegyzés tanúskodik csupán, amelyik elárulja a nyílt titkot, hogy szerdán "Menyhárt József MKP-elnök és Csáky Pál EP-képviselő Brüsszelben, az Európai Néppárt ülésén" vettek részt. Az eredeti poszt egy nappal korábban felrakva, ott Csáky már sokat sejtetően jelzi: "Úgy néz ki, hogy a CDU döntött."

Ugyanakkor két nappal korábban, még március 19-én az MKP-s oldalon komolyan foglalkoztak a kérdéssel, hiszen egészen bátran kimondták: "az MKP nem támogat semmilyen, a Fidesz tagságának felfüggesztésére, vagy a párt kizárására vonatkozó javaslatot."

A Híd visszafogottan reagálta le a Fidesz sarokba állítását. A szlovákiai kormánypárt a tegnap elfogadott intézkedést az egyetlen lehetséges megoldásnak tartja. Szerintük olyan kompromisszum született, amely nem bontja meg a legnagyobb pártcsalád egységét és nem gyengíti a Néppárt erejét, de egyben rámutat arra is, hogy a pártcsalád minden tagjának tisztelnie kell az EU és az EPP alapelveit és szabályait.

Orbánék előremeneküléséről beszél viszont Nagy József uniós képviselő, aki szerint a Fidesz megelőzte a kényszerített felfüggesztésüket vagy kizárásukat és így mindkét fél - a Néppárt és az Orbán vezette tömörülés - számára maradt kiskapu", hogy a májusban esedékes EP-választások után visszatérhessen az eredeti állapot.

(sp)