Az MKP saját érdemeként könyveli el Mistrík visszalépését

2019. február 26. - 13:59 | Belföld

Saját érdemeként könyvelte el a Magyar Közösség Pártja (MKP), hogy Robert Mistrík államfőjelölt visszalépett a jelöltségtől Zuzana Čaputová javára - derül ki a párt közleményéből.

Az MKP saját érdemeként könyveli el Mistrík visszalépését
Menyhárt József február 19-én jelentette be, hogy visszalép Robert Mistrík javára (Fotó: Paraméter)

Az MKP elnöke, Menyhárt József a múlt hétig szintén elnökjelölt volt, ám február 19-én visszalépett Robert Mistrík javára.

"Szlovákia becsületes része összefog egy tisztességesebb Szlovákiáért" - így értékeli az MKP, hogy Mistrík most Čaputová javára lépett vissza az elnökjelöltségtől. Sőt mi több, a párt frissen kiadott közleményéből az is kiderül, hogy valójában Menyhárt József mutatta meg a helyes utat Robert Mistríknek.

"Menyhárt József államfőjelöltségétől való múlt heti visszalépésével trendet alkottunk, utat mutattunk. Örülünk, hogy egyre többen látják: csak összefogással lehet legyőzni Fico emberét és a kommunista-mečiarista jelöltet. Örülünk, hogy a magyar közösség és az MKP helye ismét azon a térfélen van, ahol sikereket tudunk elérni"

- áll a párt vonatkozó állásfoglalásában. Bár logikailaig következtetni lehet arra, hogy az MKP Mistrík visszalépése után Čaputovát támogatja, a pártközleményben ezt nem mondják ki konkrétan.

"Visszalépni sosem egyszerű, populistább és kényelmesebb végig talpon maradni, és aztán valahogy magyarázni az eredményt. Ma Robert Mistrík is nehéz döntést hozott, ám az ország érdekében döntött a távozás mellett. Csak összefogással haladhatunk előre" - áll a szerkesztőségünknek eljuttatott, az MKP sajtóosztálya által jegyzett dokumentumban.

Az elnökválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót tartanak. Ebben az első kör két legsikeresebb jelöltje méri majd össze az erejét. Szavazni 7 és 22 óra között lehet majd.

(parameter/db)