Az MKP-val kokettáló Matovičék csupán célozgatnak arra, hogyan szavaznának újra a lex DAC-ról

2019. április 6. - 15:55 | Belföld

Miután a portálunk szerdán kirobbantotta a himnuszéneklés tilalmáról is szóló, úgynevezett lex DAC ügyet, minden érintett rendezni próbálta a sorait: a hidasok meakulpáztak egy sort, és az ígérték, visszacsinálják az egészet. Simon Zsolt taktikai manőverekről beszélt és elindította a "himnusztörvény" elleni petícióját. Arról is beszámoltunk, hogy az ellenzéki OĽaNO vezető politikusa közösségünk irányába gesztust is tett, magyarul üzente: nem gondolja, "hogy a hazaszeretetet tilalmakkal lehet elérni." Hogy a hidasok és a 2016-ban függetlenné vált Simon miként szavaznak majd, ha az államfő hajlandó lesz visszadobni az elfuserált törvényt a parlamentnek, most már nem kérdés. De hogy Igor Matovičék mit lépnének, azt csak sejteni lehet. Mert egyértelmű válasz nem érkezett tőlük.

Az MKP-val kokettáló Matovičék csupán célozgatnak arra, hogyan szavaznának újra a lex DAC-ról
Fotó: Paraméter

Portálunk az ügy kipattanásakor érdeklődött az OĽaNO legismertebb politikusánál is, miért szavazták meg a tömörüléséhez tartozó képviselők ezt az állami jelképekről szóló jogi förmedvényt, és mit tesznek, ha Andrej Kiska eleget tesz a Híd és Simon Zsolt kérésének, és átdolgozásra visszaadja a jogszabályt a törvényhozásnak. Matovič erre úgy nyilatkozott a Paraméternek, hogy ő a szavazásnál - Bugár Bélához hasonlóan - nem volt jelen a törvényhozásban, ezért azt ajánlotta, kérdéseinkkel forduljunk a pártja frakcióvezetőjéhez, Veronika Remišovához.

Az ellenzéki képviselőcsoport vezetője aztán nem siette el a válaszadást, majd egy nappal később azt jelezte, inkább a frakció sajtótikáránál érdeklődjünk. Az OĽaNO sajtósa készségesen a rendelkezésünkre állt, és írásban elárulta, a párt politikusai miért szavazták meg a lex DAC-t. "Igor Matovič nem támogatta a törvényt.

Az OĽaNO többi képviselője a Most-Híd ajánlása szerint járt el, amelyik pártot azért választották az emberek, hogy a nemzeti kisebbségek érdekeit védi majd." Matúš Bystriansky levele második részében szinte szóról szóra megismétli Matovič korábbi Facebook-bejegyzését, mondván: "nem gondoljuk, hogy az ország bármelyik polgárának hazaszeretetét tilalmakkal és bírsággal lehetne elérni."

Mivel nem kaptunk egyértelmű választ arra a kérdésünkre, mit tesz az OĽaNO, hogyan szavaznának, ha Kiska átdolgozásra visszaadja a törvényt a parlamentnek, ismét érdeklődtünk. Bystriansky erre megismételte korábbi levele utolsó mondatát, azaz, hogy mit nem gondolnak a tilalmakról. Ebből bár sejteni lehet, hogy az MKP-nak legalább tavaly szeptembertől hevesen udvarló párt politikusai talán nem voksolnának a lex DAC mellett, de azért biztos, ami biztos, azt nem verik nagy dobra.

Megkérdeztük a Híd sajtóosztályát is, mit gondolnak arról, hogy az OĽaNO azért szavazott a múlt héten úgy, ahogy, mert "a Híd ajánlása szerint járt el". Ezt a választ kaptuk: "Igor Matovič hirtelenjében azt állítja, hogy úgy szavaz a kisebbségi ügyekben, ahogy a Híd mondja. Ez nem igaz.

Ha a Híd ajánlásai alapján járt volna el, akkor az elmúlt 10 évben nem szavazott volna a kisebbségek érdeke ellen. Szavazatával nem támogatta a Kisebbségi Kulturális Alapot, leszavazta a kisebbségi nyelvtörvényt, a kétnyelvű táblákat, megszavazta a kettős állampolgárság tiltását. Megbuktatta a saját kormányát, amelyet Iveta Radičová vezetett. Ilyen hazugságok kitalálása helyett nyugodtan beismerhetné, hogy az ő képviselői sem vették észre a himnusz elleni paragrafust, és hibáztak. Mi ezt beismertük, és a felmerülő problémát meg is oldjuk. Igor Matovič azért parádézik most a kisebbségi témákban, mert partnert keres magának a kisebbségi pártok között. Ilyen kisebbségellenes múlttal nem lesz egyszerű."

(sp)