Az MKP választási koalícióról tárgyalna Matovičékkal

2019. április 2. - 09:55 | Belföld

Csáky Pál szerint mérlegelni kéne, hogy a 2020-as parlamenti választások kapcsán a Magyar Közösség Pártja (MKP) egy közös ellenzéki választási koalíció létrehozásáról tárgyaljon az OĽaNO elnökével, Igor Matovič-csal.

Az MKP választási koalícióról tárgyalna Matovičékkal
A háttérben Csáky Pál az MKP országos tanácsának gyűlésén (Fotó: SITA - illusztráció)

"Viszont ahogy Matovič úr, úgy az MKP számára is kissé érzékeny témának számít az egy szlovák párt és egy magyar párt alkotta koalíció. Legalább két vagy több szlovák pártnak kéne az MKP-val összefognia, és garantált, hogy a kisebb pártokra adott szavazatok sem vesznek kárba" - nyilatkozta a Tablet.TV-nek Csáky Pál (MKP) európai parlamenti (EP) képviselő.

Az MKP-nak Csáky szerint 100-110 ezer hűséges szavazója van, ami önmagában nem elég a parlamentbe jutáshoz, viszont nem egy elhanyagolható szám.

"Az MKP egyedül is nekifuthat a parlamenti választásoknak, de ez rizikós, mivel nem biztos, hogy eléri az ötszázalékos támogatottságot. A másik lehetőség a Híddal történő összefogás, de világosan leszögezem, hogy ennek legnagyobb akadálya Bugár Béla személye és a körülötte lévő emberek"

- mondta az EP-képviselő.

"Létezik egy harmadik út is. Ha valaki, akár a szlovák partnerek valódi változást akarnak, előre kell gondolkodniuk. Vagyis valamilyen formában meg kéne ismételni az 1998-as modellt, a nagykoalíciót, amelynek része volt az MKP is. (...) Megérné ezt átgondolni. Ha Kiska úr valóban pártot alapít, az hatással lesz a mostani, kisebb ellenzéki pártokra is. Az ő érdekük is, hogy az ő szavazataik ne vesszenek el, és hogy egy reformblokk, vagy egy változást sürgető blokk jöjjön létre. Az elnökválasztás idején kialakuló politikai klíma kihasználható egy ilyen út létrehozására, az MKP pedig nyitott a lehetőségeket érintő tárgyalásokra" - tette hozzá Csáky.

Nem jöttek ki jól Menyhárt visszalépéséből

Az államfőválasztás kapcsán a politikus pozitívan értékeli Zuzana Čaputová megválasztását.

"Akkor is, ha jelenleg nem tudjuk, ki ő valójában. Az első nyilvános szereplése nagyon szimpatikusak voltak, de az elnöklés egy összetett dolog és az elnök minősége a válsághelyzetekben mutatkozik meg igazán" - véli Čaputováról Csáky, aki bízik abban, hogy az új köztársasági elnök együttműködése a V4-es országokkal is megfelelő lesz.

Az MKP EP-képviselője elismeri, kissé szerencsétlen volt, hogy a párt államfőjelöltje, Menyhárt József pártelnök pár héttel a választások előtt visszalépett a jelöltségtől Robert Mistrík javára, aki aztán Zuzana Čaputová javára lépett vissza.

"A mi oldalunkról ez nem jött ki túl jól. Elemezzük ezt. Az MKP-ban két csoport van. Az első azt mondja, hogy mivel az első felmérések nem voltak kedvezőek Menyhárt úr számára, visszalépése érthető és logikus, hogy azt tette, amit tett az elnökség beleegyezésével. A másik csoport azt mondja, hogy nem kellett volna ezt tennie. Szavazóink egy része nem ment el szavazni, és mi nem sarkallhatjuk arra az embereket, hogy passzívak legyenek"

- nyilatkozta Csáky Pál, hozzátéve, hogy az MKP számára az elnökválasztásnál fontosabb lesz a májusi EP-választás, amin sok forog kockán.

"Az MKP számára ez létfontosságú lesz. Az MKP azért parlamenti párt, mert van egy képviselője az Európai Parlamentben. Ha ezt elveszítené, a második ligába kerülne" - szögezte le a párt EP-képviselője, aki a májusi választáson újra az MKP listavezetője lesz.

Cikkünket a TASR közszolgálati hírügynökség "P. Csáky: Rokujeme s I. Matovičom o koalícii do parlamentných volieb" című beszámolója nyomán készítettük, és a forráscikkhez ragaszkodva a Paraméter oldalán "Csáky: Az MKP választási koalícióról tárgyal Matovičékkal" címmel publikáltuk. Miután az MKP sajtótitkára felhívta figyelmünket arra, hogy a TASR hírügynökség hibásan dolgozta fel a Csáky Pállal készített videóinterjút, amiben nem hangzott el konkrétan, hogy az MKP már tárgyal Matovičékkal a választási koalícióról, cikkünk címét és bevezetőjét módosítottuk.

(TASR/parameter)