Az óceán vizével hűtenek egy kórházat Tahiti szigetén

2021. november 7. - 15:47 | Tech

Az óceán mélyének hideg vizével hűtenek egy kórházat Francia Polinézián, a világ legnagyobb ilyen jellegű klimatizáló berendezése szombaton készült el Tahiti szigetén.

Az óceán vizével hűtenek egy kórházat Tahiti szigetén
Illusztrációs felvétel (wikipédia)

A Csendes-óceán 900 méteres mélységéből felhozott 5 Celsius-fokos víz hűtésre való felhasználása a Taaone kórházban 2 százalékkal csökkenti Tahiti szigetének villamosáram-szükségletét, ami évi 2,5 millió euró megtakarítást eredményez.

A hideg mélytengeri vizet használó légkondicionálási technológia (Sea Water Air Condioning - SWAC) keretében egy 2,8 kilométer hosszú csövön át szivattyúzzák fel a hideg vizet, amellyel egy hőcserélő berendezésben hűtik le a kórház zárt klímarendszerében keringő édesvizet úgy, hogy a kétféle víz nem keveredik.

A két csőrendszer összekötésének kényes művelete szombaton fejeződött be, a tesztüzemet követően várhatóan december 1-jén avatják fel a SWAC-ot.

Polinéziában már két szigeten, Bora Borán és Tetiaroán is klimatizálnak szállodákat mélytengeri vízzel, de Tahiti az első, ahol közintézmény légkondicionálását oldják meg vele, ráadásul a kórházi rendszer kapacitása kétszerese a már meglévőkének. A rendszer óránként 1 millió liter tengervizet forgat át.

A 31 millió dolláros befektetés 10-15 éven belül megtérül a számítások szerint.

Tahitin az elektromos áram több mint kétharmadát importált kőolaj elégetésével nyerik.

MTI