Az oktatási államtitkár kifejtette, mi kell ahhoz, hogy a tanár és a diák egyaránt jól érezze magát az osztályteremben

2021. július 24. - 14:07 | Belföld

A rendezett tanterem kulcsfontosságú a tanulás szempontjából. Jelentős segítségként szolgál a tanulás okozta stressz csökkentésében, illetve a gyermek oktatáshoz való viszonyának pillére. Svetlana Síthová, az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium államtitkára kijelentette, hogy a tanulónak és a tanárnak egyaránt jól kell éreznie magát az osztályteremben. A TASR-t erről az Oktatási Minisztérium Kommunikációs és Marketing Osztálya tájékoztatta.

Az oktatási államtitkár kifejtette, mi kell ahhoz, hogy a tanár és a diák egyaránt jól érezze magát az osztályteremben
Illusztrációs felvétel (TASR)

Általánosságban igaz, hogy az osztályoknak levegősnek és egyszerűnek kell lenniük. A falakon nem jó a sok apró tárgy, díszítse inkább egy nagy. Minden, ami a falon van, inger a gyermekek számára. „Gyakran találkozunk ezzel, főképp az első osztályosoknál és az alsó tagozatos osztályokban. A tanárok feldíszítik mindenfélével a falakat. Majd ha megkérdezzük a gyermeket, mi volt aznap az iskolában, arról kezd el beszélni, hogy mi mindent látott a falon, mi milyen színű, mi hol helyezkedik el. Ez annak a jele, hogy az az adott osztályterem nem megfelelő a tanuláshoz” – fejtette ki az államtitkár.

A színekkel való munka is fontos. A figyelem felkeltése érdekében a piros és annak árnyalatai ajánlottak. A zöld viszont a nyugodtságot segíti elő. Több külföldi iskola adaptálta az osztálytermi színeket a gyermek stimulálásának módja szerint. Minden osztálynak más a színe, és a tanítást hozzáigazították ahhoz a helyiséghez, ahol az óra éppen folyik.

A padok elrendezése is fontos szerepet játszik. Az Oktatási Minisztérium szerint az ülésrendnek biztosítania kell az interaktivitást, hogy a tanulók kisebb csoportokban is dolgozhassanak. Jó, ha az osztály rendelkezik pihenőhellyel. „Az alapvető ajánlás az, hogy ne féljünk a változástól, kommunikáljunk a tanulókkal, és hogy a diákokat ebben partnerként kezeljük.”

TASR