Az oktatási minisztérium több jelöltet szeretne az iskolaigazgatói posztokra, törvénymódosításra készülnek

2021. június 19. - 16:21 | Belföld

Túl sok teher nehezedik az iskolaigazgatókra, ez lehet az oka annak, hogy kevés pedagógus akarja jelöltetni magát a pozícióra.

Az oktatási minisztérium több jelöltet szeretne az iskolaigazgatói posztokra, törvénymódosításra készülnek
Branislav Gröhling (TASR)

Az oktatási minisztérium ezért a tanárokról szóló törvény módosítását tervezi. Ezt az oktatási minisztérium állította a TASR-nek, válaszul a Szlovák Tanárok Kamarájának (SKU) figyelmeztetéseire, miszerint a kis számú érdeklődésben az iskolaigazgatókra vonatkozó kiválasztási eljárások igazságosságába és átláthatóságába vetett alacsony bizalom tükröződik.

„Természetesen van egy emberi tényező is, amely befolyásolhatja ezeket a folyamatokat, de az iskola és az alapító dolga, hogy ezeket a nem rendszerszintű tényezőket minél jobban kiküszöbölje” – szögezte le a kommunikációs osztály.

Rámutattak arra is, hogy az igazgatói posztra való alacsony jelentkezés oka lehet az is, hogy az igazgatókra szigorú végzettségi és munkaköri szabályok vonatkoznak.

Az oktatási minisztérium ezért módosítani kívánja a pedagógiai alkalmazottakról szóló törvényt. Javasolja a funkcionális oktatás óraszámának csökkentését. „A Metodikai és Pedagógiai Központtal együtt közelítjük meg a vezető pedagógiai alkalmazottak funkcionális oktatásának tartalmi változását, hogy ez az oktatás valóban praktikus, hasznos és támogató legyen az iskola jövőbeli vagy jelenlegi vezető pedagógiai alkalmazottai számára” – tette hozzá a kommunikációs osztály.

(aktuality.sk)