Az oktatásügyi miniszter már megnyitná az iskolákat, egyeztetni akar a koalíciós partnereivel

2020. november 20. - 16:26 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter a napokban egyeztetni akar a többi koalíciós párttal az iskolák megnyitásának kérdéséről. Az iskolák újbóli megnyitása mellett érvel. Erről a pénteki sajtótájékoztatóján beszélt.

Az oktatásügyi miniszter már megnyitná az iskolákat, egyeztetni akar a koalíciós partnereivel
Fotó: TASR

A miniszter szerint az oktatásügyi minisztériumon kívül másoknak is ki kellene fejtenie a véleményét. „Azt gondolom, hogy ezt meg kellene beszélnünk a koalíciós tanács ülésén. Bízom benne, hogy egy véleményen leszünk” – mondta a tárcavezető. Egyelőre nem ismeri az epidemiológusok csütörtöki hivatalos állásfoglalását. Ugyanakkor rámutatott: az iskoláknak ki kell nyitniuk, mivel „ennek a válságnak a legnagyobb vesztesei épp a diákok lehetnek”.

Mint elmondta: külföldön az iskolák bezárása az utolsó a sorban, ezek kinyitása pedig az első. „Nálunk ez fordítva van” – közölte Gröhling. Szerinte a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak is minél előbb vissza kellene térniük az iskolapadba. Gröhling továbbá azt is megjegyezte, hogy a minisztériumban már elő van készítve az iskolanyitás koncepciója.

Az alapiskolák felső tagozatán október 26-án vezették be a távoktatást, és ennek egyelőre november 27-ig kellene tartania. A középiskolások szintén otthonról tanulnak. A főiskolásokat és egyetemistákat távúton tanítják a téli szemeszter végéig. Csak az óvodások és az alapiskolák alsó tagozatosai képeznek kivételt – ők jelenléti oktatáson vesznek részt. Rajtuk kívül még a szociálisan hátrányos helyzetű tanulóknak sem kell távúton tanulniuk - öt tanulóból és egy pedagógusból álló kis csoportokban szintén jelenléti formában oktathatják őket.


(TASR)