Az oktatásügyi miniszter pontosította, milyen feltételek mellett nyithatnák meg újra az iskolakonyhákat

2020. április 1. - 19:21 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter úgy képzeli el az iskolakonyhák újraindítását, hogy az ételt csak házhozszállítással lehetne eljuttatni nyugdíjasoknak és az arra rászorulóknak, a döntést az újraindításról azonban az önkormányzatok kezébe adná.

Az oktatásügyi miniszter pontosította, milyen feltételek mellett nyithatnák meg újra az iskolakonyhákat
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján ismertette az iskolakonyhák újranyitásával kapcsolatos terveket.

Elmondása szerint csak a konyhák működnének, az étkezőrészt nem nyitnák meg, az ételt pedig kizárólag házhozszállítással juttatnák el a nyugdíjasoknak és a rászorulóknak – hasonlóan, ahogy jelenleg is működnek az éttermek.

„Ebben az esetben a fenntartónak kellene biztosítani a szállítást” – mondta, majd hozzátette, azért lenne előnyös az iskolakonyhák újranyitása, mert ott jutányosabb áron jutnának az ételhez, mint az éttermek által.

„Elsősorban törődünk az emberek egészségével” – nyilatkozta és egyúttal megjegyezte, ez főként olyan embereknek jelentene segítséget, akik nem tudják maguknak bebiztosítani az ételt.

A miniszter kiemelte, az iskolakonyhák megnyitásával kapcsolatos döntés teljes mértékben az önkormányzatok, az egyes községek kezében van. A konyhák csak szigorú higiéniai feltételek mellett nyithatnak meg.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerdán kijelentette, nincs problémája azzal, ha ismét üzembe helyezik az iskolakonyhákat, abban az esetben, ha az elkészített ételt kizárólag házhozszállítással juttatják el a nyugdíjasoknak. Azzal azonban nem értene egyet, hogy a diákok vagy a nyugdíjasok az étkezdékbe járjanak.

A miniszterelnök azonban kiemelte, a legtöbb iskolakonyhán idősebb korosztály dolgozik, ami rizikós korcsoportnak számít: „Remélem, hogy csak ott élnek ezzel, ahol ez elengedhetetlen.”

Matovič megjegyezte, zavarja, hogy az oktatásügyi miniszter anélkül tájékoztatta a tervéről a nyilvánosságot, hogy egyeztetett volna a Központi Válságstábbal, kizárólag a tisztifőorvossal beszélt erről.


(TASR)