Az oktatásügyi miniszter pozitív változásokat ígér a pedagógusoknak

2018. szeptember 3. - 15:49 | Belföld

Magasabb fizetéseket, jobb munkakörülményeket és a pedagógusi pálya vonzóbbá tételét ígérte a pedagógusoknak Martina Lubyová (SNS-jelölt) iskolaügyi miniszter az új tanév megnyitóján Nagytapolcsányban (Topoľčany).

Az oktatásügyi miniszter pozitív változásokat ígér a pedagógusoknak
Fotó: TASR/Pavol Zachar

A városban a Tribečská utcai alapiskola, illetve a faipari szakközépiskola tanáraival és diákjaival is találkozott.

„Nagyon örülök, hogy Nagytapolcsányban nyithatom meg szimbolikusan az új tanévet. Ez az iskola nagyon jó eredményeket ér el az inkluzív oktatás és a tehetséggondozás területén. Külön üdvözölni szeretném az iskola 72 és az ország több mint 50 000 kiselsősét. Ez egy nagy fordulópont az életükben. Sok örömöt kívánok nekik a tanulmányaik során, a szülőknek pedig azt kívánom, hogy találjanak sok örömöt a gyermekeik előrehaladásában”

– mondta Lubyová a beszédében.

Ezenkívül azt is elmondta, hogy a diákokat és a pedagógusokat több változás is várja ebben az iskolaévben. A jelenlegi és kezdő pedagógusok fizetésének az emelésén kívül a minisztérium a pedagógiai alkalmazottakról szóló törvényen is dolgozik, amely a tanári pályát lesz hivatott vonzóbbá tenni, illetve a tanárok és iskolaigazgatók munkakörülményein is javítana.

„Arról van szó például, hogy az igazgatóknak már nem lesz kötelező tanítaniuk, és így teljes erőbedobással az iskola menedzselésével foglalkozhatnak. A nevelőnők munkaviszonyát is úgy alakítjuk, hogy az egyenrangú legyen a pedagógiai alkalmazottakéval, s így ne legyenek hosszabb óráik, illetve ne nehezedjen rájuk nagyobb nyomás a munkahelyükön. Jobb munkakörülményeket akarunk teremteni a tanároknak, és vonzóbbá akarjuk tenni ezt a hivatást, hogy rámutassunk ennek fontosságára, illetve arra, hogy ennek a hivatásnak a hitelét folyamatosan emelni kell”

- hangsúlyozta Lubyová.

A miniszter asszony a nagytapolcsányi faipari szakközépiskolát is meglátogatta, amely az elsők között indította el a duális képzést az országban. Lubyová szerint épp ezen a területen várható sok újdonság. Például az, hogy újabban azok az iskolák, amelyek duális képzést indítanak, anyagi előnyökhöz jutnak. „Hatalmas újdonság a munkáltatók közvetlen kifizetése is. Ez azt jelenti, hogy azok a kis és közepes méretű vállalatok, amelyek a duális képzésen belül foglalkoznak a diákokkal, akár 1000 eurót is kaphatnak egy év alatt egy diákra. A többi vállalat az órák számától függően kaphat 400-700 eurót” – közölte Lubyová.

A duális képzésen belüli változások a diákokat is érintik. Nekik nem augusztus 31-ig, hanem szeptember 15-ig fog kelleni megkötniük a tanulmányi szerződést. Ha a duális képzésen belül lesznek szabad helyek, akkor a képzésbe január 31-ig bekapcsolódhatnak. Továbbá az új szabályok szerint azok a diákok, akik bekapcsolódnak a duális képzésbe, az eddiginél több pénz kaphatnak.

„Eltöröljük a diákok díjazásának felső határát, amely a minimálbér 100 százaléka volt. Ezt most eltöröltük, úgyhogy a munkáltatóval tényleg meg lehet egyezni egy olyan jutalomban, amely megfelel az adott viszonyoknak. Dolgozunk a bürokratikus akadályok eltörlésén is. A munkáltatók így az igazolásokat becsületbeli nyilatkozatokkal helyettesíthetik”

– tette hozzá Lubyová.

TASR