Az oktatásügyi miniszter szerint az iskolák ideiglenes bezárásával nem javulna a járványhelyzet

2021. november 6. - 15:14 | Belföld

A bordó és a fekete járások iskoláinak ideiglenes bezárása nem oldja meg az egyre romló szlovákiai járványhelyzetet.

Az oktatásügyi miniszter szerint az iskolák ideiglenes bezárásával nem javulna a járványhelyzet
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A COVID-19 elleni védőoltással a felnőttek javíthatnak a helyzeten. Ezt Branislav Gröhling oktatási miniszter jelentette be. Ily módon reagált a szakértői tanács azon javaslatára, hogy korlátozzák a nappali tagozatos tanítást a rosszabb helyzetű járásokban található iskolákban.

"Bár értem a motivációt, ám ott avatkozunk közbe, ahol nincs rá szükség. Diákokkal foglalkozunk felnőttek helyett. A felnőttek, idősek és magas kockázatú betegek (80 százalékban nem oltottak) kórházakba és lélegeztetőgépre kerülnek"

- mondta a miniszter.

Az iskolák bezárásával a diákokat büntetnék amiért a felnőtték nem éltek az oltás adta lehetőséggel.

Hozzátette: egy hét alatt egy járásban sem javulhat a helyzet.

"Ráadásul hónapokig lesznek itt bordó és fekete járások, valószínűleg egészen tavaszig. Ha egy bordó vagy fekete járásban a regionális közegészségügyi hivatal egy hétre bezárja az iskolákat, akkor valójában ez fél évet jelent"

- mondta Gröhling, aki szerint a szlovákiai tanulók 92 százaléka személyesen vesz részt az oktatáson.

A COVID-19-et 0,9 százalékban regisztrálták a diákok körében.

"Vannak iskoláink, ahol egy osztályt zárnak be, de van olyan is, ahol jóval többet. Ez a tendencia jól példázza a járásbeli átoltottságot"

- mondta az oktatási tárca vezetője.

A szlovákiai járványhelyzet romlásával foglalkozó szakértői konzílium azt javasolta a jelentős számú karanténos osztállyal rendelkező iskoláknak, hogy hagyják abba a nappali tagozatos tanítást. Elena Prokopová, a szakeértői konzílium egyik tagja emlékeztetett, a jelenlegi iskolai automata szerint már a regionális közegészségügyi hivatal dönthet az iskolák bezárásáról.ű

TASR/para

Címkék: iskolabezárás