Az oktatásügyi minisztérium azt akarja, hogy ne csak negyedikben érettségizhessenek a középiskolások

2021. január 21. - 15:17 | Belföld

Az oktatásügyi minisztérium csütörtökön tárcaközi egyeztetésre nyújtotta be az érettségire vonatkozó törvénymódosítási javaslatot.

Az oktatásügyi minisztérium azt akarja, hogy ne csak negyedikben érettségizhessenek a középiskolások
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A tárca nem látja okát annak, hogy egy diák miért ne érettségizhetne le a harmadik év végén, ha az adott tantárgyból már átvették a komplett anyagot. Az oktatásügyi miniszter rámutatott, hogy a gimnáziumokban néhány tantárgyból két vagy három év alatt átveszik a tananyagot, az utolsóban pedig már csak szemináriumokat tartanak.

A módosítás által a diákoknak lehetőségük lenne arra is, hogy több szabadon választható tantárgyból is leérettségizzenek, nemcsak kettőből.

„Ezeknek a diákoknak lehetővé szeretnénk tenni, hogy az adott tantárgyból már harmadikban leérettségizhessenek. Nem szeretnénk bővíteni a negyedikes tantárgyak számát, másrészről viszont nem szeretnénk meggátolni a diákokat abban, hogy leérettségizhessenek egy adott tantárgyból, ha már átvették az egész tananyagot” – magyarázta Gröhling, majd hozzátette, így akarják segíteni azokat a diákokat, akik például egészségügyi vagy matematikai irányzatra akarnak specializálódni, külföldre szeretnének menni, vagy két idegen nyelvből is érettségizni fognak.

A javaslat emellett tartalmazza, hogy 25 főben határozzák meg a napköziben lévő gyerekek maximális létszámát. Változhatnak továbbá a felvételire vonatkozó szabályok is: az új szerint a középiskoláknak legalább másfél évvel korábban meg kellene határozniuk a felvételi kritériumait, hogy a diákok jobban átgondolhassák a választást.


(TASR)