Az oktatásügyi minisztérium is elismeri a cserkészek képzését

2017. július 11. - 12:22 | Régió

Palást/Olvár –  2017. július 3-13. között ismét a lévai járásbeli Palást község mellett rendezi meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vezetőképző táborait. 

Az oktatásügyi minisztérium is elismeri a cserkészek képzését

A táborokban idén összesen 171-en vesznek részt. A jelöltek korosztályukhoz mérten olyan tudást sajátíthatnak el ez alatt a közel két hét alatt, amelyet hazatérve saját cserkészcsapatukban, sőt, tágabb közösségükben is hasznosítani tudnak.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség három vezetőképző-tábort hirdetett meg idén tagsága számára, valamint a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának segédtisztképző-tábora ugyancsak itt Felvidéken valósul meg. Az őrsvezető-képző táborban jelenleg 17 fiatal sajátítja el az SZMCS nevelési módszerét, minden fontos kiegészítő tudással, amely szükséges ahhoz, hogy hetente tőluk fiatalabbakkal tudjanak foglalkozni. Az oktatásügyi minisztérium által akkreditált képzést 1992-től minden évben megrendezi a cserkészszövetség. A cserkészmódszertan elsajátítása mellett a 15-18 éves résztvevők tanulnak gyermeklélektanról, néprajzról, az őrsi foglalkozások felépítéséről, céljáról, és fontos szerepet kap önmaguk megismerése is.


A 13-15 éves korosztálynak szóló segédőrsvezető-képző táborban 36 cserkész ismerkedik a gyakorlati cserkésztudással, a képzés elvégzését követően feladatuk pedig a nevükből is adódóan az lesz, hogy segítsék az őrsvezetők munkáját.

A kiscserkészőrsvezető-képző tábort kétévente rendezi meg a cserkészszövetség, ahol a 6-10 éves gyerekekkel való foglalkozást sajátíthatják el a résztvevők. Az oktatásügyi minisztérium által szintén akkreditált képzésen jelenleg 10 cserkész vesz részt, akik a kisgyermekekre szabott cserkészmódszertan mellett például még bábozni is tanulnak.

A segédtisztképző táborba 18 éven felüli cserkészek jelentkezhetnek, a jelöltek itt a kiscsoportos foglalkozásokon túlmutató dolgokat tanulnak, mint például hogyan kell egy nagyobb cserkészrendezvényt megszervezni, vagy épp hogy kell cserkészcsapatot vezetni.

A vezetőképző táborok mellett 15 fővel működik az étkezésért, egészségügyi ellátásért felelős segítő tábor, valamint a cserkész és kiscserkész mintatábor, ahol a vezetőképző táborok jelöltjei frissen ki tudják próbálni a gyakorlatban is a képzésen megszerzett tudást.

„A cserkészmunka alapja a kiscsoportos, azaz őrsi foglalkozás, ezért is nagyon fontos számunkra, hogy képzéseink akkreditálásával hivatalosan is elismertek minket oktató-nevelő szervezetnek. Huszonhét éve végzünk heti rendszerességgel nevelőmunkát Felvidéken, és látjuk, hogy mekkora pluszt tud nyújtani a gyerekeknek és fiataloknak a nem formális oktatás. Alapelvünk, módszertanunk a játszva tanulás, ez semmit sem változott az elmúlt évtizedek során. Azonban a világ igen, vele együtt a gyerekek érdeklődési köre is, ezért is döntöttünk úgy pár évvel ezelőtt, hogy megújítjuk nevelési koncepciónkat, amely során a fiatalokat még inkább az önfejlődésre, a kritikus gondolkodásra neveljük. Az oktatásügyi minisztérium visszajelzése is megerősít minket abban, hogy jó úton haladunk” – mondta Szpisák Ádám, az SZMCS mozgalmi vezetője.

szmcs-p