Az OLAF vizsgálja a szlovákiai olasz maffia EU-s agrártámogatási csalásait

2018. április 19. - 20:12 | Belföld

A brüsszeli székhelyű Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) csütörtökön bejelentette, hogy elkezdte a nyomozást az uniós agrártámogatásokkal való állítólagos visszaélésekkel kapcsolatban, amelyekre a februárban meggyilkolt szlovák újságíró, Ján Kuciak mutatott rá. Erről a Politico c. hetilap internetes kiadása tájékoztatott.

Kuciak utolsó cikkeiben, melyeket halála után jelentettek meg, az olasz maffia, a szlovák politikusok és az uniós mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos csalások összefüggéseiről írt. Az újságírót és jegyesét február 21-én lőtték le a nagymácsédi (Veľká Mača) családi házukban, a Galántai járásban (okres Galanta).

„Megerősíthetjük, hogy az előzetes információk vizsgálata után az OLAF megkezdte a nyomozást az EU-s agrártámogatásokkal való lehetséges visszaélések ügyében” – közölte nyilatkozatában a hivatal szóvivője.

„A nyomozás azokkal az ügyekkel függ össze, amelyekről nemrég szereztek tudomást Ján Kuciak oknyomozó újságíró munkájának köszönhetően” – tette hozzá a szóvivő.

Kuciak halála előtt a kelet-szlovákiai olasz maffia piszkos ügyeit vizsgálta, és rámutatott arra, hogy a bűnszervezet csápjai egészen Robert Fico volt kormányfőig érnek. Az érintett kelet-szlovákiai olasz férfit azóta kokaincsempészettel gyanúsítják, és nyomoznak ellene a szóban forgó támogatási csalások ügyében.

(TASR/para)