Az OĽaNO-ból távozó Juraj Krúpa belép az SaS parlamenti frakciójába, egyre nehezebb lenne a kisebbségi kormányzás

2022. július 29. - 11:19 | Belföld

Az SaS frakciójában folytatja a munkát Juraj Krúpa, az OĽaNO volt képviselője. Krúpa a napokban lépett ki az OĽaNO frakciójából, tovább csökkentve ezzel egy kisebbségi kormány létrehozásának esélyét. Ha az SaS augusztus végétől kilép a kormányból, 21 képviselője lesz a parlamentben, ezzel szemben csak 71 koalíciós képviselő marad.

Az OĽaNO-ból távozó Juraj Krúpa belép az SaS parlamenti frakciójába, egyre nehezebb lenne a kisebbségi kormányzás
Fotó: Paraméter

Az SaS frakciójába lép be Juraj Krúpa, aki eddig az OĽaNO színeiben volt parlamenti képviselő. Krúpa a napokban lépett ki a legnagyobb kormánypárt frakciójából, mert nem ért egyet azokkal a megszólalásokkal, amelyek szerint a kormány az SaS esetleges távozása után működhet ellenzéki, fasiszta képviselők támogatásával is. Liberális képviselőként már nem lát lehetőséget arra, hogy az egyre konzervatívabbá váló pártban folytassa a munkáját.

Krúpa szerint az OĽaNO megváltozott a választások óta, és liberális képviselőként már nem lát lát lehetőséget arra, hogy az egyre konzervatívabbá váló folytassa a munkáját. A képviselő már régóta mérlegelte kilépését az OĽaNO frakcióból.

„Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy kisebbségi kormány jöhet létre különböző szélsőségesek, bűnözők és olyanok támogatásával, akik a koalíció elmúlt két éve alatt folyamatosan támadták a kormányt” – magyarázta döntését Krúpa.

Szerinte az OĽaNO és annak frakciója teljesen átalakult az utóbbi két évben.

„Egy korrupcióellenes mozgalom színeiben indultam a választáson, és rá kellett jönnöm, hogy most már egy olyan mozgalomban vagyok benne, amely a liberalizmus ellen harcol” – mondta a képviselő.

A döntése már több hónapja érik. „Az első lökést az adta, amikor tavaly a párt közgyűlésén fel akartam szólalni egy bírálatokat is tartalmazó beszéddel, de azt mondták, nem lehet, mert nem vagyok a párt tagja” – magyarázta a képviselő. További ilyen momentum volt, amikor Gyimesi György Richard Sulíkot támadta az uniós szankciós csomag elfogadása miatt. „Gyimesi akkor nemcsak Sulíkot, hanem közvetve a kormányfőt is támadta” – mondta Krúpa. Végül az inflációellenes csomag elfogadása, a köztársasági elnöki vétó megtörésénél már komolyan gondolkodott a kilépésről. Krúpa tartózkodott a szavazás során, amikor a parlament a fasiszta képviselők segítségével megtörte az elnöki vétót.

Matovič megy, vagy a SaS távozik - az SaS kitart a feltétele mellett

A képviselőt Richard Sulík, az SaS elnöke szólította meg azzal az ajánlattal, hogyha kilép az OĽaNO frakciójából, akkor lépjen be hozzájuk. „Sajnálom, hogy az OĽaNO-ban inkább a Gyimesi-féle politikusokat részesítik előnyben, nem pedig a Krúpa-féléket” – mondta Sulík.

Az SaS országos tanácsa csütörtökön döntött arról is, hogy ki fog tárgyalni a párt nevében az új koalíciós szerződésről. „A delegáció tagjai Branislav Gröhling, Mária Kolíková és én leszünk” – mondta Sulík. Egyben a testület korlátozta a mandátumukat is.

„Egységes döntés született, a tárgyalódelegáció kapott egy egyszerű feltételt: csak olyan új koalíciós szerződéssel érthet egyet, amely egyértelműen kimondja, hogy Igor Matovič már nem lesz a kormány tagja” – mondta Sulík.

A napokban ugyanis felmerült, hogy a július 6-i döntésük, amikor a koalícióból való kilépésről döntöttek, nem tartalmazza Igor Matovič kormányból való távozását, mint a maradásuk elengedhetetlen feltételét. Sulík szerint ez nem így van, de azért most hoztak egy megerősítő döntést. „Ezzel minden spekuláció és találgatás alapját veszíti, ragaszkodunk ahhoz, hogy szeptemberben Igor Matovič már ne legyen kormánytag, ellenkező esetben a mi négy miniszterünk lemond” – jelentette ki Sulík. Megismételte, hogy Matovičcsal szemben nem személyi kifogásaik vannak, hanem úgy látják, hogy a munkáját végzi rosszul.

„Az államháztartás felforgatása, buta törvényjavaslatok elfogadása, ráadásul a fasiszták támogatásával és a törvény-előkészítési folyamat megerőszakolása. Mi ezt mindet leírtuk már korábban” – sorolta kifogásait Matovičcsal szemben Sulík.

Krúpa ugyan nem lép be a SaS-be, de ő lesz a párt védelmi kérdésekkel foglalkozó szakcsoportjának vezetője, jelenleg ő a parlament védelmi bizottságának elnöke. Sokan Jarolsav Naď védelmi miniszter legközelebbi munkatársának tartják.

Egyre több fasiszta támogató kell a kisebbségi kormányzáshoz

Sulík nem tervezi az OĽaNO többi liberális beállítottságú képviselőinek a levadászását. „Nincs ilyen tervem, nem akarok célzottan vadászni más frakció tagjaira, mint ahogyan azt más pártelnökök teszik” – utalt Sulík Boris Kollárra, a Sme rodina elnökére.

Az SaS frakciója Krúpával 20 tagú lesz, de ha az SaS kilép a kormányból is, és miniszterei lemondanak, akkor újabb emberrel bővül. A parlamentbe ugyanis visszatér Mária Kolíková igazságügyi miniszter, az őt a parlamentben helyettesítő pótképviselő jelenleg a Za ľudít erősíti.

Ezzel együtt a hárompárti koalíció támogatottsága két képviselővel gyengül, vagyis csak 71 biztos szavazatuk lesz.

Ha a kisebbségi kormány működni akar, akkor legalább 5 ellenzéki képviselő támogatására lesz szükségük.

- lpj -