Az OĽANO csak bizonyos feltételek mellett szavaz bizalmat a szakértői kormánynak

2023. június 3. - 12:11 | Belföld

Az OĽANO mozgalom és barátai támogatni fogják a szakértői kormány bizalmi szavazását, ha az teljesíti két követelésüket.

Az OĽANO csak bizonyos feltételek mellett szavaz bizalmat a szakértői kormánynak
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A gyermekenként 200 eurós pótlék fenntartásának biztosítékát kéri. A szeptemberi országgyűlési választáson való részvételért járó 500 eurós jutalom jóváhagyását is követeli rövidített jogalkotási eljárásban.

Ez következik a mozgalom vezetőjének, Igor Matovičnak az ÓdorLajos miniszterelnökkel folytatott szombati találkozója utáni nyilatkozatából.

"A miniszterelnök elfogadta, illetve meghallgatta a két követelésünket, és tárgyalások várnak rá más politikai pártokkal is. Ha támogatást akar, akkor most demonstrálnia kell tárgyalókészségét"

- mondta.

Matovič garanciát kér a miniszterelnöktől arra, hogy ne töröljék el azt a gyermekenkénti 200 eurót, amelyet az adóbónusz és a gyermekkedvezmény emelésén keresztül tolt. Ezt azzal indokolja, hogy aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy megjelenhetnek a "gyermekes családokon való spórolás". Állítása szerint Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök és a Progresszív Szlovákia parlamenten kívüli mozgalom harcolt a hozzájárulás ellen.

A miniszterelnök egyúttal kéri, hogy a választáson való részvételért járó jutalom támogatásáról a többi párttal tárgyaljon rövidített jogalkotási eljárásban.

„Célunk az, hogy minél több szavazü menjen el voksolni”

– mondta.

A szeptemberi parlamenti választásokat "Szlovákia életéért folytatott küzdelemnek" nevezte.

TASR/para