Az OĽaNO elviseli „Matovič középső ujját” is, az ellenzék szerint a kormánypártok felelősek a fasiszták legitimálásáért

2022. október 4. - 16:39 | Belföld

Az OĽaNO boldog, hogy Igor Matovič túlélte a szavazást az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról, az SaS többet nem próbálja meg leváltani. Ha azonban más kezdeményezi, szívesen megszavazzák. Az ellenzék szerint egyértelmű, hogy a kormány a fasiszta képviselők támogatásával tud csak létezni.

Az OĽaNO elviseli „Matovič  középső ujját” is, az ellenzék szerint a kormánypártok felelősek a fasiszták legitimálásáért
Az OĽaNO frakció a szavazás után, ez nem 47 képviselő (Fotó: TASR)

Az OĽaNO nem tartja veszélyesnek, hogy nem sikerült egységesen nemmel szavazniuk a Matovič elleni bizalmatlansági indítványt, viszont Eduard Heger miniszterelnök és Michal Šipoš frakcióvezető is elsősorban azoknak köszönte a támogatást, akik nemmel szavaztak.

„Köszönöm minden képviselőnek, akik a bizalmatlansági indítvány ellen szavaztak – jelentette ki Heger.

Ugyanígy reagált Michal Šipoš frakcióvezető is. „Köszönöm, minden kollégámnak, akik ellene szavaztak” – mondta Šipoš a szavazás után. A sajtótájékoztatón azonban csak azok a képviselők vettek részt, akik Matovič leváltása ellen szavaztak, a most létrejött Polgári és Demokratikus Platform tagjai hiányoztak. A platform kilenc tagja inkább nem szavazott, mert nem értett egyet a pénzügyminiszter egyes kijelentéseivel.

A Matovič elleni bizalmatlansági indítványt az OĽaNO teljesen feleslegesnek tartja, szerintük csak elvette az időt a fontosabb javaslatok megtárgyalása elől.

Šipoš visszautasította, hogy megállapodtak volna az ĽSNS-ből kilépett három képviselővel – Tomáš Taraba, Štefan és Filip Kuffa –, akik „megmentették” Matovič pozícióját a kormányban. „Nem volt semmilyen megállapodás” – mondta Šipoš. Szerinte az sem bizonyítja a megállapodást, hogy a Sme rodina és néhány OLaNO-s képviselő segítségével a második olvasatba került Tarabáék alkotmánymódosító javaslata.

„Ha megállapodtunk volna, ezt így utána biztosan nem bizonyítottuk volna” – próbált érvelni a frakcióvezető.

Nem gond a „középső ujj”

A frakcióvezető nem tart semmi kivetnivalót Igor Matovič kommunikációjában sem, amit pedig a frakciójában létrejött platform tagjai is kifogásoltak.

„Nem vagyunk egyformák, van akinek ez már túl durva, van akinek nem” – mondta Sipos arra, hogy Matovič kedden is „felemelt középső ujjként” aposztrofálta az uniós pénzügyminiszterek ülésének eredményét.

Matovič tájékoztatása szerint pénzügyminiszterek beleegyeztek, hogy Szlovákia a ki nem használt uniós támogatást az energiaválság enyhítésére fordítsa.

„A leváltásomról való szavazás pillanatéban a pénzügyminiszterek megbeszélésén Luxembourgban eurómilliárdokat szerezni Szlovákiának arra, hogy a fel nem használt uniós alapokat az emberek segítésére és az energiaválság megoldására fordíthassuk, egész szép középső ujj a bosszúvágyó SaS szemében” – üzent Matovič Sulíknak Luxembourgból.

Az SaS kész a kormánybuktatásról tárgyalni

Az SaS a szavazás elbukásával befejezettnek is tartja a koalíciós időszakát. Richard Sulík pártelnök szerint az SaS rendes, határozott ellenzéki párt lesz a jövőben, és kész tárgyalni az ellenzékkel az előrehozott választás kiírásáról, akár a kormány megbuktatásáról.

„Tudomásul vesszük, hogy nem lett leváltva Igor Matovič. Volt koalíciós társaink és a fasiszták így döntöttek” – kommentálta Sulík az eredményt. – Ha Tarabáék is megszavazták volna, akik a múltban 14-szer szavaztak a kormány valamelyi tagja ellen, ebből kétszer Matovič leváltására, akkor már nem lenne miniszter.”

Richard Sulík szerint az OĽaNO egyezséget kötött Tarabáékkel, amit az is bizonyít, hogy a parlament a második olvasatba utalta Tarabáék alkotmánymódosítási javaslatát. „Tarabáéknak jól járnak a lapok” – mondta Sulík a szavazások után. Az SaS szerint formálódik az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és a fasiszták közös koalíciója.

A költségvetés módosítása nem lesz olyan gyors

A koalíció életét már most megnehezítette az ellenzék, beleértve az SaS-t: az idei költségvetés módosítását nem sikerült gyorsított eljárásban tárgyalni. Sulík nem zárta ki azt sem, hogy később, ha más párt vagy képviselői csoport kezdeményezi, akkor akár valamelyik miniszter vagy a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány elfogadását is támogathatják.

„Tárgyalni fogunk erről, amikor ez aktuális lesz” – jelentette ki Sulík. A miniszterelnökkel szembeni, sikeres bizalmatlansági indítvány a kormány bukását jelentené.

Az SaS kész tárgyalni az előrehozott parlamenti választás kiírásáról is, de ehhez előbb módosítani kell az alkotmányt. A tárgyalásokat azonban nem ők akarják kezdeményezni.

Sólymos: a koalícióé a felelősség a fasiszták legitimálásáért

A bizalmatlansági indítvány sikertelenségét a Hlas is Tarabáéknak tulajdonítja, „Aki ma nem Matovič leváltására szavazott, az ennek a kormánynak a megmaradását támogatta” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas elnöke. Ők is az előrehozott választást tartanák a legjobb megoldásnak, képviselőik hajlandóak is lennének ezt megszavazni.

Igor Matovič Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának (OT) elnöke szerint is a fasiszta képviselőknek köszönheti, hogy a bizalmi szavazás után is pénzügyminiszter maradt. Szerinte az OĽaNO képviselői és miniszterei felelősek azért, hogy egyre jobban legitimálják a szélsőjobboldali politikusokat.

„Övék a felelősség a fasiszták legitimálásáért, és azért is, hogy ez a működésképtelen kormány – az élén a legnárcisztikusabb politikussal Szlovákia történelmében – folytathatja az ország tönkretételét, és az emberek életének a megkeserítését” – mondta Sólymos.

- lpj -