Az OĽaNO és a Sme rodina egyes képviselőinek nem gond, hogy a fasisztákkal módosítanák az alkotmányt

2021. március 17. - 21:28 | Belföld

Negyvennégy igen szavazatot kapott – így nem fogadták el – Marian Kotleba és társai alkotmánymódosítása. A koalíciós padsorokból 26-an szavaztak igennel, a javaslat négy voksot kapott a Smertől is, a Smerből a Hlasba távozott képviselők nem támogatták Kotlebáékat.

Az OĽaNO és a Sme rodina egyes képviselőinek nem gond, hogy a fasisztákkal módosítanák az alkotmányt
Fotó: TASR

A ĽSNS képviselői azzal egészítették volna ki az alkotmányt, hogy az „apa-férfi” az „anya-nő”, az ember nemi beállítottsága pedig az születéskor adott, nem változtatható.

A házelnök és Gyimesi is igent nyomott

Támogatta a fasiszta párt javaslatát Boris Kollár, a Sme rodina elnöke, és Gyimesi György is, aki a magyar kisebbség képviseletét próbálja felvállalni. Az OĽaNO azonban tiltakozik az ellen, hogy sokan a fasisztákkal való együttműködéssel vádolják, Richard Sulík (SaS) attól tart, hogy az OĽaNO kisebbségi kormányzásra készül a Kotlebáéktól kivált képviselőkkel.

A párt Facebook-bejegyzésben tiltakozik az SaS egyes képviselőinek kijelentései ellen. „Az OĽaNO határozottan visszautasítja az SaS képviselőinek agresszív támadását, akik az újabb kormány megdöntésére vágyva nem átallják összekapcsolni a mozgalmunkat Milan Mazurek képviselő körüli csoporttal” – áll a párt bejegyzésében.

A párt képviselői azonban éppen Mazurekkel együtt szavazva akarták elfogadtatni az alkotmány módosítását, de a 44 képviselő kevés volt a tárgyalás folytatásához.

Gyimesi szerint nem gond, hogy a fasisztákkal módosították volna az alkotmányt

Gyimesi György szerint a szavazást nem tartja veszélyes együttműködésnek a ĽSNS-vel való szavazást. „Ez ugyanolyan megoldás volt, mint az abortusztörvény szavazásánál ősszel, szabad kezet kaptunk a frakciótól, ilyen esetben nem köt bennünket a koalíciós szerződés” – magyarázta a Paraméternek Gyimesi.

Abban sem lát semmi problémát, hogy 14 OĽaNO-os képviselő szavazott Kotlebáékkal.

„Nem kell emögött semmi mást keresni, mint azt, hogy mi, akik ezt a törvénytervezetet megszavaztuk, tényleg úgy gondoljuk, hogy egy egészséges társadalomban az anya nő, az apa férfi, és ez máshogy nem lehet” - állítja Gyimesi.

Ő természetellenesnek tartja, hogy az egynemű párok is fogadhassanak örökbe, szerinte a keresztény Európa egyik alappillére az „egészséges család”.

Az sem zavarja, hogy elképzeléseit a fasiszta képviselőkkel akarta megvalósítani. „Nem baj, mert mi, Anna Záborská Keresztény Uniója és én, ugyanilyen értelmű törvényt terjesztettünk volna be a parlamentbe a legközelebbi alkotmánymódosításnál, ha lenne ilyen” – magyarázta Gyimesi. Gyimesihez hasonlóan Záborská is dicsekedett a Facebookon, hogy megszavazta a LSNS törvénytervezetét.

Sok kérdésben egyetértenek, de az OĽaNO nem akar a fasisztákkal kormányozni

Ugyanakkor azt Gyimesi kizárja, hogy az OĽaNO arra játszik, hogy a kisebbségi kormányzást a ĽSNS vagy a Kotlebáéktól távozott képviselők támogatására építse. „Soha ilyen nem hangzott el, sem a frakcióbeszélgetéseken, sem a háttérbeszélgetéseken, én ezt a lehetőséget először Richard Sulík szájából hallottam” – mondta Gyimesi.

Elismerte, hogy több kérdésben egyetértenek Kotlebáékkal, de szerinte még több olyan van, amiben nem. „Nem hiszem, hogy olyanokkal együtt tudnánk működni, akik ellenezték az eddigi összes tervünket a járvány elleni harcban, akik az oltást csipelésnek nevezték, és arra buzdították az embereket, hogy ne hagyják magukat beoltani” – magyarázta Gyimesi.

Az OĽaNO-frakciója ma is tárgyal

A kormány sorsáról ma (szerdán) tárgyal az OĽaNO frakciója. Gyimesi nem tudta megjósolni a döntést.

„Ma tárgyalunk a legújabb fejleményekről, a többség álláspontját nem tudom megelőlegezni” - mondta a képviselő arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a miniszterelnök lemondását.

A Sme rodina is a pártja értékeire hivatkozik

Rendben valónak tartja a Sme rodina is, hogy 12 képviselőjük, köztük Boris Kollár pártelnök, a parlament elnöke is megszavazta a Kotlebáék által beterjesztett alkotmánymódosítást.

„A Sme rodinárol köztudott, hogy a hagyományos család elképzelését támogatja, amelyet a nő (a gyermek anyja) és a férfi (a gyermek apja) és a gyermek alkot -

írta a Paraméter kérdésére Linda Tribusová, a párt szóvivője. – Azt is kezdettől fogva állítjuk, hogy nekünk mindegy, ki terjeszti elő a törvényt, az ellenzék vagy a kormány, az a fontos, hogy az a törvény jó, segít-e az embereknek.” Tribusová szerint pártja képviselői különben is „zöld kártyát” kaptak a kultúr-etikai kérdésekben, vagyis a „lelkiismeretük szerint” szavazhatnak, így a szavazás nem jelenti az együttműködést a ĽSNS-vel.

Kotleba – és Gyimesi is – Orbánt másolná

Kotlebáék valójában a magyar alaptörvény tavalyi elfogadását másolták, akkor a Orbán-kormány javaslatára kerölt bele a magyar alkotmányba, hogy: „Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

A magyarországi módosítás első részének megfelelő szabályozást a szlovák alkotmány már tartalmazza: „ A házasság férfi és nő közti egyedi kapcsolat. A Szlovák Köztársaság teljeskörűen védi a házasságot és a javát szolgálja.”

Ide illesztették volna be Kotleba és az őt támogató képviselők azt a mondatot, hogy a „Szülők az apa-férfi és az anya-nő”.

Most még nem sikerült.

- lpj -