Az OĽaNO frakcióvezetője szerint továbbra is az SaS a természetes szövetségesük

2022. szeptember 20. - 15:26 | Belföld

Bár az SaS számos lépésével kapcsolatban vannak fenntartásai, a legközelebbi természetes szövetségesnek nevezte a pártot Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője. Keddi sajtótájékoztatóján azt is közölte, megegyezésre törekednek a liberálisokkal, a többi ellenzéki párttal pedig nem tárgyalnak a törvényjavaslatok támogatásáról.

Az OĽaNO frakcióvezetője szerint továbbra is az SaS a természetes szövetségesük
Michal Šipoš (Fotó: TASR)

Šipoš leszögezte, az SaS képviselői korábban deklarálták, hajlandók több kormánypárti tervezetet is megszavazni, hiszen egy részük kidolgozásában maguk is részt vettek. Sajnálja, hogy az SaS végül kilépett a kormányból, és mindent meg akar tenni, hogy egyeztessenek a törvények elfogadásáról. Mint mondta, az SaS-esek a saját bizonyítványukat is kiállítják majd azzal, ahogyan döntenek. Šipoš kijelentette, az OĽANO-ból senki sem tárgyal a Smer-SD-vel, a Hlas-SD-vel, a Republikával és az ĽSNS-szel. „Egyetlen demokratikus parlamenti pártként kijelenthetjük, hogy a választás után sem fogunk velük közösködni” – mondta Šipoš.

Štefan Kuffa (független) módosító javaslatának elfogadása kapcsán kijelentette, a kormány egyébként is jelezte már az energiaválság megoldására vonatkozó törvényjavaslatok előterjesztését, így Kuffa ugyanerre vonatkozó javaslata támogatásának nincs jelentősége.

A személyi kérdésekkel kapcsolatban megjegyezte, a koalíciónak eddig több jelölés kérdésében nem sikerült megegyeznie, és mivel jelenleg nincs parlamenti többsége, további tárgyalásokra van szükség. Mindenekelőtt az SaS-szel fognak tárgyalni, szóba jöhetnek még az OĽANO korábban távozó képviselői. Feltevése szerint az ombudsman megválasztásának ügye a következő koalíciós tanácson terítékre kerül.

(TASR)

Címkék: Michal Šipoš, OĽaNO, SaS