Az OĽaNO képviselője kíváncsi volna arra, mégis miért vetetik el magzatukat a nők

2020. június 8. - 08:13 | Belföld

Egy volt és két jelenlegi EP-képviselő vitázott a mesterséges terhességmegszakításról a Markízán. Anna Záborská, aki a Keresztény Unió nevű törpepárt elnökeként az OĽaNO listáján jutott a parlamentbe, Monika Beňová (Smer-SD), valamint Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Az OĽaNO képviselője kíváncsi volna arra, mégis miért vetetik el magzatukat a nők
Anna Záborská (Fotó: SITA)

Anna Záborská nevét régóta összekötik az abortusz feltételeinek szigorítását célzó kezdeményezésekkel. A Markízán elhangzott szavai szerint ugyanakkor csak szeretne segíteni a nőknek, akik ilyesmin gondolkodnak. Úgy véli, ennek nem konzervatív-liberális problémának, hanem szociális és családi ügynek kellene lennie.

Záborská számára gondot jelent, hogy a nők a mesterséges terhességmegszakításnál nem tüntetnek fel egy indokot. Ha ugyanis ez megtörténne, akkor aszerint alakíthatnák a vonatkozó törvénykezést.

Monika Beňová viszont úgy látja, hogy a nőket arra kényszerítsék, hogy x-eket rakjanak bizonyos indokok mellé. Leszögezte, elfogadja Záborská világnézetét, ugyanakkor figyelmeztette, hogy ezt kéne tennie neki is másokéval. Úgy véli, hogy a nők többsége rossz szociális és anyagi helyzete miatt dönt a terhességmegszakítás mellett, éppen ezért erről kellene beszélni. "Ha felhagynánk az abortuszról szóló törvények szigorításáról folytatott vitával és ehelyett arról beszélnénk, hogyan javítsunk a nők szociális és gazdasági helyzetén, akkor talán mindannyian jobban éreznénk magunkat. Hiszem, hogy egy ilyen vita sokkal termékenyebb volna" - húzta alá.

Lucia Ďuriš Nicholsonová pedig úgy látja, hogy ha megtiltanák az abortuszt, attól még nem szűnnének meg a mesterséges terhességmegszakítások, csupán törvénytelen síkra terelődnének. Ehelyett szerinte a gyermekek szexuális nevelését kellene bevezetni az iskolákon. Példaként hozta fel e téren Belgiumot, ahol hosszú ideje a legalacsonyabb a mesterséges terhességmegszakítások és a fiatal lányok száma, akik véletlenül teherbe estek. "Bizonyított, hogy ez az iskolákon folyó szexuális nevelésből eredeztethető. A fogamzásgátlás a társadalom minden rétege számára elérhető" - hangsúlyozta.

(TASR)