Az OĽaNO két képviselője nem támogatja Heger kormányát, egyikük Gyimesi György

2021. március 31. - 14:26 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) alakuló kormányát 91 képviselő támogatta, ami továbbra is alkotmányos többséget jelent, de néggyel kevesebb, mint ahányan Igor Matovič kormányát támogatták tavaly ilyenkor.

Az OĽaNO két képviselője nem támogatja Heger kormányát, egyikük Gyimesi György
Gyimesi György (Fotó: Paraméter)

A Markíza információi szerint az OĽaNO-ból ketten is akadtak, akik nem támogatták, egyikük Gyimesi György, a másik pedig Martin Čepček. A hírt a televízió számára megerősítette Michal Šipoš frakcióvezető is.

Čepčeket korábban saját frakcióbeli kollégái bírálták, amiért az ĽSNS listáján bejutott, ám a frakciójukból azóta kilépett képviselőkkel szavaz együtt a parlamentben, emiatt februárban három hónapra felfüggesztették a mozgalom parlamenti frakciójában. Gyimesi György miatt pedig kisebb diplomáciai botrány kerekedett, miután találkozott és a kettős állampolgárság kérdéséről tanácskozott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, amit Ivan Korčok szlovák külügyminiszter is felrótt neki. Ugyancsak Gyimesi javasolta, hogy kerüljön ki a népszámlálási kérdőívből a második nemzetiségre vonatkozó kérdés, de ez végül nem ment át.

Igor Matovič kormányát egy évvel ezelőtt 95 képviselő támogatta, az elmúlt hetekben azonban a Za ľudí két képviselője, Miroslav Kollár és Tomáš Valášek a kormányzás módja miatt elhagyta azt.

(Markíza)