Az OĽaNO kiáll a meggyanúsított képviselőjük mellett, a rendőrség továbbra is nyomoz

2022. január 27. - 13:24 | Belföld

Az OĽaNO bérlakások építtetésével kapcsolatos közbeszerzések machinációjával meggyanúsított képviselője, Monika Kaveckát, aki egyben Kunerad (Zsolnai járás) község polgármestere, panaszt nyújtott be az eljárás ellen.

Mint ismert, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány fél évvel ezelőtt figyelmeztetett az esetre, akkor a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) is jelentős törvénysértést állapított meg, és 30 ezer eurós büntetést szabott ki. Az alapítvány rámutatott, hogy a polgármester egy magán cégnek adott bérbe telkeket, majd a pályázatban úgy tüntette fel, hogy a bérlakásokat csak ezeken a konkrét parcellákon lehet megépíteni.

A gyanú szerint az F. A. A. C. Consulting vállalat azoknak az építkezési telkeknek a segítségével jutott a hárommillió eurós megrendeléshez, amelyekre korábban hosszú távú bérleti szerződést kötött. Mindez még a versenypályázat kiírása előtt történt.

A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) is regisztrálta a törvénysértést, és 30 ezer eurós büntetést szabott ki a községnek: a hivatal szerint átláthatóság, a gazdasági szereplők közötti hátrányos megkülönböztetés tilalmát és az egyenlő bánásmód elvét sértették meg.

A Pravda szerint a zsolnai rendőrség lépése is alátámasztja, hogy valami nincs rendben, a nyomozó ugyanis december 21-én meggyanúsította a polgármestert. A lapnak ezt megerősítette a Zsolnai Kerületi Ügyészség szóvivője, Martin Kokles is, jelenleg a meggyanúsítás ellen benyújtott panaszról döntenek.

Az F. A. A. C. Consulting tulajdonosa, Jaroslav Ďurman tagadja, hogy a versenypályázat feltételei már előre úgy voltak meghatározva, hogy azokat csak az ő cége teljesítse. „Egyáltalán nem úgy volt, hogy a lakásokat csak azon a telken lehetett megépíteni. Az, amit valaki önöknek mondott, az tiszta hazugság” – húzta alá.

Kavecká nem akart nyilatkozni az ügyről. „Nem reagálhatok, amíg meg nem érkezik a válasz a benyújtott panaszra” – mondta, a lapnak pedig azt javasolta, hogy keressék meg az ügyvédjét. Kavecká jogi képviselője, Denisa Mrázovská azt mondta, az ügy előkészítő eljárása nem nyilvános, ezért sem ő, sem az ügyfele nem nyilatkozhatnak. Hozzátette, az általuk lényegesnek tartott érvek mindegyike szerepel a benyújtott panaszban, amelyről a Zsolnai Kerületi Ügyészség felügyelő ügyésze dönt.

Az ügyvéd kiemelte, hogy a meggyanúsítási határozat teljes egészében megalapozatlan, és szövegkörnyezetből kiragadt, tévesen értelmezett tényeken alapul.

Egy helyi lakos azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredeti szerződést még 2018-ban írták alá a szóban forgó céggel – versenypályázat nélkül –, 2019-ben azonban rájöttek, hogy ezért büntetést kaphatnak. „Erre figyelmeztettem a polgármester asszonyt is, de úgy állt hozzá, hogy nem vagyok kompetens ezekben az ügyekben, mert nincs elég információm” – mondja Jaroslav Vrábel, hozzátéve, felszólította őt a polgármester, hogy amennyiben tudomása van törvénysértéstől, jelentse azt, a lakos pedig így is tett.

Időközben az OĽaNO jelezte, kiállnak Monika Kavecká mellett. Grendel Gábor azt írta a közösségi oldalán, hogy részletesen áttanulmányozta az ügyet, és úgy tűnik, ebben a konkrét ügyben téved az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány. A Grendel által felsorakoztatott érvek közt az áll, hogy nem a polgármester adta bérbe a szóban forgó telkeket, a versenypályázat nyilvános volt, nem pedig fiktív, arra bárki jelentkezhetett, a falu ráadásul a határidőt is meghosszabbította. Grendel hozzátette, emellett az sem igaz, hogy a polgármester azt mondta, csak a konkrét parcellákon lehet megépíteni a bérlakásokat, a pályázati feltételek közt nem említik ezt.

Az alapítvány vezetője, Zuzana Petková úgy reagált, most kiderül, hogy mennyire független a rendőrség. Hozzátette, a rendőrség meggyanúsította az OĽaNO képviselőjét, és bár érvényesül az ártatlanság vélelme, illetve lehet, hogy a polgármesternek nem volt haszonszerzési szándéka, az alapítvány és az ÚVO szerint is törvénysértés történt. „De közben az OĽaNO (amely a belügyminisztert adja), nem hagyja a rendőrséget dolgozni, hogy ezt megállapítsa, hanem sajtótájékoztatót tart, ahol bejelenti, hogy a képviselővel szemben igazságtalanság történt. Gratulálok” – reagált az Állítsuk meg a korrupciós alapítvány vezetője.


(pravda.sk)