Az OĽaNO nem enged a SaS-nak, Matovič nem akar távozni a kormányból; Heger kisebb koalíciós tanáccsal kezelné a feszültséget

2022. július 6. - 12:48 | Belföld

Havonta csak egyszer találkoznának a koalíciós pártok elnökei, így Eduard Heger kormányfő szerint kezelhető lenne az OĽaNO és az SaS elnökei közti feszültség. Az SaS szerint viszont az lenne a megoldás, ha Igor Matovič távozna a kormányból. Az OĽaNO elnöksége drámai hangvételű nyilatkozatban állt ki Matovič mellett.

Az OĽaNO nem enged a SaS-nak, Matovič nem akar távozni a kormányból; Heger kisebb koalíciós tanáccsal kezelné a feszültséget
Fotó: TASR - illusztrációs felvétel

Az SaS egy hete jelentette be, hogy ma (július 6-án) a párt országos tanácsa megvitatja, hogy milyen feltételek mellett hajlandóak tovább maradni a kormánykoalícióban. „Sok minden történt, láttuk a törvény-előkészítési folyamat súlyos megsértését, ugyanúgy a koalíciós szerződés ismételt megsértését, különböző támadások, hazugságok célpontjai voltunk, nincs értelme úgy tenni, hogy a koalícióban nincs probléma – mondta egy hete Richard Sulík pártelnök. –

A helyzet komoly, főleg az utóbbi hetek eseményeinek fényében.”

A pártelnök sem akkor sem azóta nem beszélt a részletekről, mint mondta, majd az országos tanács ülése után nyilatkozik. A pártból kiszivárgó információk arról szólnak, hogy Igor Matovič lemondását, pontosabban kormányból való távozását fogja majd követelni az SaS a négyes koalíciós megmaradása érdekében. Nem azonnal, a nyár végéig adnának gondolkodási időt az OĽaNO-nak.

Az OĽaNO már el is utasította az SaS feltételét

Igor Matovič egy napon Sulíkkal bejelentette, hogy ő is összehívja az OĽaNO elnökségének rendkívüli ülését. Azt ugyan nem mondta el – és a párt sem tájékoztatott róla –, hogy mikor lesz, de mint utólag kiderült szerda (július 6.) reggel ülésezett ez a testület. A nyilatkozatukban nem kérnek gondolkodási időt, eleve elutasítják az SaS feltételezett követelését, vagyis Matovič menesztését. Azzal érvelnek, hogy egyzser már engedtek a nyomásnak, több mint egy éve távozott a kormányból Maroš Krajčí egészségügyi miniszter és Matovičtól Eduard Heger vette át a kabinet vezetését.

„Önök ma újra az OĽaNO elnökének távozását követelik a kormányból. Az Önök követelése éles ellentétben áll a koalíciós szerződéssel és az OĽaNO nem ért vele egyet, de nem fogja megszavazni az előrehozott választásokat sem” – áll a párt nyilatkozatában.

A nyilatkozat érdekessége, hogy az OĽaNO elnökségének tagja Eduard Heger kormányfő is, vagyis – habár azt nem lehet tudni, hogy a teljes elnökség jelen volt-e az elfogadásnál és ki hogyan szavazott – maga Heger is elutasítja az SaS követelését. Az elnökség egyébként kilenc tagú, Matovič és Heger mellett tagja Jaroslav Naď védelmi, Ján Budaj környezetvédelmi, valamint Natália Milanová kulturális miniszter, Július Jakab, a kormányhivatal vezetője, Michal Šipoš, a párt parlamenti frakciójának vezetője, Peter Pollák európai uniós képviselő és Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Az OĽaNO elnöksége hangsúlyozza, hogy több az, ami összeköti őket, mint ami elválasztja, és egyben felszólítják az SaS-t, hogy „ne verje szét újra a kormányt”.

„A kormány újabb megdöntése még rosszabb eredményhez vezet, mint 2012-ben, mégpedig ahhoz, hogy Fico és Pellegrini koalíciójához most csatlakoznak a Republika fasisztái is” – üzeni az OĽaNO az SaS-nek. – Katasztrófába sodorják Szlovákiát. Ne csinálják!”

Az OĽaNO elnöksége "elő is adta" a nyilatkozatot, Jozef Viskupič és Peter Pollák hiányzik

Közben Heger is ötletel

Eduard Heger is próbálja kezelni az Igor Matovič és az SaS több vezető politikusa közt kialakult feszültséget. A hétvégén arról beszélt, hogy a koalíciós tanács munkájának megreformálásával lehetne elérni eredményeket. A részletekről ő sem beszélt, de annak, ami azóta kiszivárgott, nem minden koalíciós párt örült.

Heger szerint az jelenthetné a megoldást, ha a koalíciós partnerek ritkábban látnák egymást, legalábbis a koalíciós tanács ülésein.

Úgy véli, hogy elég lenne havonta egy ülést tartani, és azt is a jelenleginél sokkal szűkebb körben: csak a pártelnökök és a miniszterelnök találkoznának.

Jelenleg a tanács ülésein a pártelnökök mellett még a pártok egy vagy két másik politikusa is jelen van, általában a parlamenti frakció vezetője vagy más, az adott témában érintett politikus, miniszter.

További szigorítás lenne, hogy a koalíciós tanács üléseire csak a miniszterelnök terjeszthetne be javaslatokat, a négy párt elnök tehát csak arról tárgyalhatna, amivel Heger is egyetért. Heger nem kommentálta javaslata kiszivárgott részleteit, Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke pedig annyit mondott, hogy „van értelme, így működött a korábbi kormányok idején is”.

Veronika Remišovának, a Za ľudí elnökének tetszik Heger javaslata, Boris Kollár (Sme rodina) viszont hülyeségnek tartja.

„Ha nem változik Matovič és Sulík viszonya, akkor semmilyen új szabály nem fog segíteni” – mondta a parlament elnöke.

- lpj -