Az OĽaNO parlamenti képviselői korlátoznák a boltok vasárnapi nyitvatartását

2022. augusztus 27. - 19:09 | Belföld

A parlament OĽaNO-s képviselői és Jozef Lukáč (Sme rodina) azt javasolják, hogy az év legtöbb vasárnapján korlátozzák a kiskereskedelmi forgalmat. Javaslatuk szerint a kiskereskedők csak a karácsony előtti utolsó három vasárnapon és a tanévkezdést megelőző vasárnapon tarthatnának nyitva. A változást a Munka Törvénykönyvének módosításával szeretnék elérni. Ugyanakkor azt javasolják, hogy az üzletek több munkaszüneti napon is tartsanak nyitva, hacsak az nem vasárnapra esik.

Az OĽaNO parlamenti képviselői korlátoznák a boltok vasárnapi nyitvatartását
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

A képviselők azzal érvelnek, hogy a Munka Törvénykönyvében minden vasárnap pihenőnapként van megjelölve. „Ennek ellenére az Eurostat adatai szerint az Európai Unió országai közül a szlovákiai munkavállalók dolgoznak a legtöbbet vasárnaponként“ – állítják.

Arra hivatkoznak, hogy Nyugat-Európában a vasárnapi zárva tartás az általános, a hét utolsó napján csak kivételes esetben tartanak nyitva a kiskereskedők. „A vasárnapi értékesítést jelenleg Ausztria, Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Dánia, Norvégia, Görögország, Málta, Spanyolország és most Lengyelország is korlátozza“ – tették hozzá.

A javaslat szerint az üzletek több munkaszüneti napon is kinyitnának, nevezetesen május 1-jén, május 8-án, augusztus 29-én és szeptember 1-jén, hacsak nem vasárnapra esik. A módosítás elfogadása esetén a módosítás 2023. január 1-től léphet hatályba.

A javaslatot az SaS és a parlamenten kívüli Hlas-SD bírálja. Az SaS párt alelnöke, Branislav Gröhling oktatási miniszter abszurdnak nevezte a képviselők elképzelését. „Ha valaki nem boltba akar menni vasárnap, hanem templomba, az megteheti. De ne kényszerítsünk másokat arra, hogyan éljenek” – írta a közösségi oldalon.

A Hlas-SD vezetője, Peter Pellegrini úgy reagált erre, hogy a javaslat éppen az áremelések és az elbocsátások idején érkezett. „Megtörténhet, hogy vasárnap nem lesz üzlet, ami nyitva lehetne, és az embereknek nem lesz hova menniük“ – mondta egy videóban a közösségi oldalon.

TASR