Az OĽaNO szerint az ellenzék kutya kötelessége, hogy népszerűsítse az oltást

2021. június 18. - 18:01 | Belföld

Az OĽANO mozgalom felszólította az ellenzéki pártok képviselőit, hogy ajánlják a választóiknak a COVID-19 elleni oltás beadását, ne kockáztassák az egészségüket, és minél előbb hívják meg a választóikat az oltásra.

Az OĽaNO szerint az ellenzék kutya kötelessége, hogy népszerűsítse az oltást
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ezt a pénteki sajtótájékoztatón jelentették ki az OĽaNO parlamenti frakciójának képviselői. Szerintük az oltás az egyetlen kiút a járványból. Figyelmeztettek: fel kell készülnünk egy esetleges harmadik hullámra.

Kristián Čekovský (OĽaNO) képviselő elmondta: más megközelítést várt az ellenzéki pártoktól. Szerinte Robert Fico, a Smer-SD elnöke, valamint Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD vezetője felült az összeesküvés-elméletek hullámára, és megpróbál politikai előnyt kovácsolni a témából. Megállapította: az egészség védelme mindnyájunkat érint, és ez nem a koalícióról és az ellenzékről szól.

Monika Kavecká, az OĽaNO képviselője nem ért egyet azzal, hogy anyagilag ösztönözzék a nem beoltott embereket.

„Nem lehet őket anyagilag motiválni, mert az üzletelés, illetve egyfajta nyomásgyakorlás lenne” – jelentette ki.

Párttársa, Andrej Stančík, ellenkezőleg, el tudja képzelni, hogy vitázzanak az emberek anyagi motiválásáról. Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter szerdán (június 16.) nem zárta ki, hogy a beoltottakat lottózással fogják motiválni. Hozzátette: vagy egy széleskörű jutalomról lehet szó, amelyet minden beoltott megkapna, vagy egyfajta nyereményjátékról.

A Smer-SD csütörtökön (június 17.) jelezte, hogy a 12 és 16 év közötti korosztály oltásának a leállítását fogja követelni a kormánytól – azokat az eseteket kivéve, akiknek szakorvos javasolja az oltást. A párt állítása szerint kétségek merültek fel a vakcinák gyermeki fejlődésre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A párt a parlamentben is el akarta fogadtatni a követelését, a javaslatot azonban nem hagyták jóvá. Fico jelezte, hogy ismét megpróbálkoznak egy ehhez hasonló rendelet elfogadtatásával. Az egészségügyi minisztérium erre úgy reagált, hogy a gyermekek oltása kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértőinek az ajánlásait követik.


(TASR)