Az OĽaNO szerint Čižnárnak fel kellene függesztenie Šufliarskyt

2019. március 23. - 09:37 | Belföld

Jaromír Čižnár főügyésznek azonnal fel kellene függesztenie az első helyettesét, Peter Šufliarskyt. Ezen kívül nyilvánosságra kellene hoznia Šufliarsky és Marian K. egymásnak küldött sms üzeneteit. Ezt Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján.

Az OĽaNO szerint Čižnárnak fel kellene függesztenie Šufliarskyt
Fotó: TASR

Az ellenzéki politikus szerint Šufliarskynak vállalnia kell a személyes felelősséget, és azt is meg kellene fontolnia, hogy folytatja-e az ügyészi tevékenységét.

A mozgalom ezzel a médiában megjelent információkra reagált. Eszerint Šufliarsky huzamosabb ideig kommunikált Marian K.-val, aki ellen Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása megrendelésének gyanújával indult eljárás.

Az említett információk állítólag a nyomozás ügyiratából származnak. Šufliarsky állítólag 2017 januárjától kezdve, megközelítőleg hét hónapon keresztül kommunikált írásban Marian K.-val. Remišová rámutatott: arról az időszakról van szó, amikor Marian K. személyével kapcsolatban egyre több súlyos bűncselekmény gyanúja merült fel. Az OĽaNO frakcióvezetője szerint a kommunikáció barátságos hangvételben folyt.

Remišová az ügyészekre vonatkozó érvényes jogszabályra és a Főügyészség etikai kódexére hivatkozva hangsúlyozta, hogy Šufliarskynak ahelyett, hogy a vállalkozóval sms-ezett, ki kellett volna vizsgálnia a felmerült gyanús ügyeket. Remišová levelet küld a főügyésznek, melyben rákérdez az sms-ekre és arra is, hogy milyen lépéseket tett az ügyben.

Az ellenzéki politikus nem akar spekulációkba bocsátkozni arról, vajon a kormánykoalíció tervezte-e, hogy Šufliarskyt helyezi a főügyészi hivatalba. Čižnár megbízatási ideje jövőre jár le. Remišová szerint azután, ami kiderült Šufliarskyról, kizárt, hogy főügyész lehessen.


TASR