Az OĽaNO szerint Érseknek le kellene váltania az állami vasúttársaságok vezetőit

Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszternek le kellene váltania az állami vasúttársaságok vezetőit. Erre az ellenzéki OĽaNO mozgalom képviselői szólították fel őt a szerdai sajtótájékoztatójukon.

Az OĽaNO szerint Érseknek le kellene váltania az állami vasúttársaságok vezetőit
-illusztráció- (Fotó: TASR/Roman Hanc)

Véleményük szerint „ágazati tapasztalatokkal nem rendelkező, hozzá nem értő politikai jelöltek” vezetik ezeket a vállalatokat.

„A rossz vezetés eredménye a nem megfelelő munkaszervezés, a katasztrofális karbantartás, a bizonytalan gazdálkodás, valamint a mindennapossá vált késések, amelyeknek az utazóközönség látja a kárát”

– ismertette a helyzetet Ján Marosz, a mozgalom parlamenti képviselője.

Beszélt az utóbbi időben megnövekedett számú vasúti balesetekről is. Mozdonytüzeket és szerelvényszakadásokat említett példaként.

A vasútnak szakemberekre van szüksége, többéves szakmai tapasztalattal rendelkező vezetőknek kell az irányítást végezniük.

„Amennyiben a miniszter úr nem reagál a felhívásainkra, ellenzéki támogatást fogunk keresni a parlamentben, hogy kezdeményezhessük visszahívását”

– hangsúlyozta Marosz.

Elmondása szerint a vasút olyan, mint egy fekete lyuk, ahova ömlik az adófizetők pénze. Annak ellenére, hogy a személyszállítást végző Szlovákia Vasúti Társaság vesztesége 2014 és 2017 között nem egész három millió euróval csökkent, a társaság állami támogatása 33 millió euróval növekedett.

A Szlovák Államvasutak (ŽSR) szóvivője, Martina Pavlíková szerint Martin Erdőssy, a társaság vezérigazgatója nem lát okot a lemondásra.

„Nincs tudatában semminemű hibázásnak”

– említette Pavlíková.

TASR