Az olasz maffiaellenes főügyész szerint hiba a Kuciak-nyomozócsapat feloszlatása

2019. november 12. - 08:19 | Belföld

Federico Cafiero de Raho, az olasz maffia- és terrorellenes főügyész pozitívan értékelte a Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyét vizsgáló nyomozócsapat munkáját, és egyszersmind bírálta a nyomozócsapat feloszlatásáról hozott döntést.

Az olasz maffiaellenes főügyész szerint hiba a Kuciak-nyomozócsapat feloszlatása
Fotók: TASR

De Raho egy Nagyszombatban megrendezett nemzetközi konferencián adott elő hétfőn. A „Szlovákia a maffia minden formája ellen” című rendezvény főszervezői a Nagyszombati Megyei Önkormányzat és az olasz nagykövetség. A konferenciát a Kuciak- és a Kušnír-család indítványozta.

De Raho beszélt arról, hogyan vert gyökeret a maffia Szlovákiában és Európában, hangsúlyozta egy közös maffiaellenes jogszabály elfogadásának fontosságát, és szólt a 'Ndrangheta bűnszervezet szlovákiai tevékenységéről is. „A maffia olyan országokban igyekszik megtelepedni, ahol nem küzdenek ellene túlságosan. Olyan ágazatokat kedvel, amelyekben nincs semmi különleges, de ahol könnyen megy a beruházás és a rejtőzködés” – állapította meg de Raho.


Federico Cafiero de Raho

A konferencián felléptek a Kuciak- és Kušnír-család ügyvédei, Roman Kvasnica és Daniel Lipšic is. Előbbi nagyra értékelte a kettős gyilkosság kivizsgálásához nyújtott nemzetközi segítséget. A nyomozás eredményei szerinte rámutattak, hogy a szlovák állami szervek, elsősorban a rendőrség és a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) képtelenek voltak leleplezni és felszámolni egy igen súlyos, szervezett bűntevékenységet, ráadásul engedték, hogy a szervezett bűnözés már a Szlovák Köztársaság államberendezését veszélyeztesse, sőt bomlassza.

Lipšic hozzátette: be kell fejezni a munkát, amelyet Ján Kuciak elkezdett. „Ha valaki azt hitte, hogy a gyilkosság után majd az újságírók megijednek, és nem írnak többé a bűnözők igazságügyi és politikai kapcsolatairól, akkor nagyot tévedett” – állapította meg az ügyvéd. Ján Kuciak és Martina Kušnírová szülei a nyomozócsapat feloszlatását a meggyilkoltak iránti tiszteletlenség jelének tekintik. Zlatica Kušnírová a nyomozócsapat újbóli összehívásának támogatására szólított fel.


Daniel Lipšic

A konferencián előadott Luigi Ciotti, a Libera contro le mafie egyesület elnöke és az olaszországi korrupcióellenes tüntetések vezető alakja, valamint Maria Grazia Mazzola újságíró is, aki arról beszélt, ki fedezte a drogcsempész Vadala Szlovákiában kiépített „birodalmát”. Kedden szlovák oknyomozó újságírók fognak előadni.


(TASR)