Az oligarcha Brhelt kihallgatta a NAKA!

2023. február 3. - 09:58 | Belföld

Jozef Brhel, akit a Smer-SD egyik mecénásának tartanak, pénteken 9-kor megjelent az Országos Rendőrkapitányságon, a Tvnoviny.sk szerint a napokban történt meggyanúsításával összefüggésben hallgatták ki.

Az oligarcha Brhelt kihallgatta a NAKA!
Jozef Brhel (Fotó: TASR)
Korábban:

Egy hotel 10. emeleti irodájából irányított mindent – a tanúk részletesen leírták, milyen befolyása volt Brhelnek az adóhatóságnál

A NAKA a napokban gyanúsította meg őt Robert Kaliňákkal együtt azzal, hogy megvesztegették a Pénzügyi Hatóság egykori igazgatóját, a rendőrséggel több jelentős korrupciós ügyben is tanúként együttműködő František Imreczét.

Miután Imrecze elfoglalta helyét a hatóság élén, ahová az IT-szektorból érkezett, vallomása szerint amolyan fizetéskiegészítést kapott, mert egy jóval jövedelmezőbb menedzseri pozícióból váltott olyan állami posztra, ahová lojális személyt akartak ültetni. Azt vallotta, hogy Kaliňák javasolta őt erre a posztra, és ő javasolta neki, hogy Brheltől kérje a különbözetet. Éves szinten mintegy 200 ezer euróról volt szó, hivatali ideje alatt pedig összesen több mint egymillióról. Brhel ezért cserébe információhoz jutott az adóhatóságtól, és az ő emberei foglalhattak el bizonyos pozíciókat. Imrecze vallomása szerint a pénzt egy borítékban kapta Brheltől, és mindig elment utána a DoubleTree by Hilton hotelbe.

Amikor Brhel megérkezett a rendőrkapitánysághoz, nem kívánt nyilatkozni a meggyanúsítása ügyében a médiának, annyit viszont megerősített, hogy vallomást tesz. Ügyvédje, Michal Mandzák annyit közölt, hogy a gyanúsítás egy képtelenség.

Hozzátette azt is, hogy a NAKA-t politikai csatározások részesévé züllesztik. "Imrecze úr nem szorult fizetéskiegészítésre, mivel a Daniari nevű bűnbanda tagjaként 18 millió eurót lopott el adóvissszatérítésekből" - fogalmazott.

Brhel mintegy egy óra múlva végzett is, távozásakor sem mondott semmit az újságíróknak.

A Tvnoviny.sk szerint péntekre idézték be kihallgatásra Kaliňákot is, aki már korábban ostobaságnak nevezte ugyanezt az ügyet.

(Tvnoviny.sk)