Az ollétejedi gumifeldolgozó működésének korlátozását javasolja a Járási Hivatal

2019. szeptember 4. - 07:00 | Régió

Ismét megdolgoztatta a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal a belügyminisztérium alá tartozó nyitrai vegyi laboratóriumot, és kiderült, hogy a veszélyes anyagokból, amiket már eddig is kimutattak az ollétejedi levegőben, olyankor is, amikor épp a lakosok nem éreznek irritáló bűzt, jut Dunaszerdahelynek és Nyékvárkonynak is – noha jóval alacsonyabb koncentrációban.

 

Az ollétejedi gumifeldolgozó működésének korlátozását javasolja a Járási Hivatal
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Négy helyen vettek mintát még augusztus utolsó napjaiban, az ollétejedi helységnévtáblánál Nyékvárkony felől, a nyékvárkonyinál Dunaszerdahely felől, a dunaszerdahelyinél Ollétejed felől, illetve a DRON Industries melletti buszmegállónál. A mintákat tartalmazó ballonokat augusztus 30-án kapta meg a nyitrai labor és hétfőre meg is lett az eredmény.

A birtokunkba került mérési protokollban a laborvezető, Miloš Kosír mérnök leírta, hogy a minták tartalmaztak a már korábban is kimutatott mérgező, irritáló vegyi anyagokból, többek között N, N-dimetilacetamidból, fenolból, 1,4-Dioxánból, N-nitrozo-dimetil-amint, paraldehidet, etilacetátot, ecetsav-anhidridet, 1,2 etán diolt, azaz etilénglikolt, toluolt, naftalint és tetradekánt (kattintás után információk olvashatók az egyes anyagokról).

Noha ezúttal a labor nem közölt koncentrációkat, csak koeficienseket, ebből is leszűrhető, hogy az egyes mintavételi helyszíneken milyen súlyos levegőszennyezést tapasztaltak. Nyékvárkony kapta a legalacsonyabb koeficienst (4), majd Dunaszerdahely határa (13), ezekhez képest megdöbbentően magas értékeket mértek Ollétejed határában (58) és a gumifeldolgozó mellett (69).

Kosír sokadszor is megállapítja a jelentésében, hogy kielemzett mintavételekhez kapcsolt koeficiensek alapján a légszennyezés forrása a DRON Industries által működtetett gumifeldolgozó, majd azt is, hogy ennek igazolását a jövőben már értelmetlennek tartja.

Morvay György, a járási hivatal elöljárója erre reagálva kedden arról tájékoztatta portálunkat, hogy a hivatal válságkezelési főosztálya (CO) javaslattal fordult hatóságilag illetékes kerületi székhelyű járási hivatalhoz. Javaslatuk szerint az elmúlt két évben 12 alkalommal történt 55 mintavétel kivizsgálására, valamint a nyitrai labor által már korábban megtett javaslatra hivatkozva, miszerint a fennálló helyzet halaszthatatlan megoldást igényel, elsősorban a gumifeldolgozó működtetője részéről, mert a lakosok félelmei az egészségükkel kapcsolatban megalapozottak,

indítványozták a gumifeldolgozó működésének korlátozását egészen addig, míg a technológiai folyamaton nem változtatnak, vagy azt alapvetően le nem cserélik olyan módon, hogy a levegőből eltűnjenek a tőlük szivárgó, fent is említett szennyezőanyagok.


Egy hónap alatt ennyi minden történt:
Egy július végén történt mintavétel alapján elvégzett mérések azt igazolták, hogy a fenol koncentrációja az ollétejedi levegőben az egészségügyi határérték 50-szeresét érik el.
Morvay György járási elöljáró kezdeményezte, hogy a kerületi székhelyű járási hivatal állapítsa meg, a DRON régi reaktorainak ugyanúgy teljesíteniük kell-e a 2015-ös normákat, mint amelyeknek az újonnan telepítendő reaktoraik nem feleltek meg, és ezért nem kaptak használatba vételi engedélyt.
Lakossági fórumot tartottak a tejediek a helyi kultúrház udvarán, ahol megjelent Karaffa Attila alpolgármester, és közölte, hogy az akkor épp szabadságát töltő polgármester, Hájos Zoltán a korábbi mérésekre hivatkozva feljelentette a gumifeldolgozót a Környezetvédelmi Felügyeletnél.
Szűk sajtótájékoztatóval egybekötött gyárlátogatásra invitálta többek között a Paramétert is a DRON vezetése. A Farkas család továbbra is tagadta, hogy tőlük származna az légszennyezés, amit a tejediek tapasztalnak, megkérdőjelezték a nyitrai labor által elvégzett mérések hitelességét és törvényességét, és saját maguk által elvégzett méréseket lobogtattak, melyekben viszont nem azoknak az anyagoknak a koncentrációját mérték, amelyeket a nyitrai labor mutatott ki a levegőben.
Néhány nappal később elkészült a nyitrai labor újabb mérési protokollja, melyet a járási hivatal rendelt meg, és amely olyan időpontban lezajlott mintavételeket is alapul vett, amikor a lakosok épp nem jelentették, hogy bűz van. Az eredmény hervasztó, ugyanos fenolból és N, N-dimetilacetamidből olyankor is az egészségügyi határérték feletti szennyezettséget mértek a levegőben, amikor épp nem különösebben érezhető a bűz.
Augusztus 29-én délutánra a Pro Ollétejed polgári társulás végül tüntetést tartott, melyen több mint 300-an vettek részt. Az emberek transzparensekkel vonultak Ollétejedről a gumifeldolgozó elé, ahol már a társaságot üzemeltető Farkas család három tagja várta őket. Tudósításunk és fotóriportunk az eseményről ITT, videónk pedig ITT található.

(SzT)