Az oltási hajlandóságra hatással van az államvezetésbe vetett bizalom is

2021. június 3. - 15:57 | Belföld

Azokban az országokban, ahol kevesebben értenek egyet azzal az összeesküvés-elmélettel, hogy a COVID-19 nem is létezik, és csalás az egész, magasabb az oltási hajlandóság. Ez utóbbira hatással van az államvezetésbe vetett bizalom is. Mindez a GLOBCEC TRENDS 2021 felmérésből derült ki, melynek eredményeit egy csütörtöki sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a GLOBSEC társaság.

Az oltási hajlandóságra hatással van az államvezetésbe vetett bizalom is
Illusztrációs felvétel (TASR)

A felmérést 2021 márciusában végezték el tíz közép- és kelet-európai országban (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Észtország, Litvánia, Lettország, Bulgária, Románia).

A felmérés szerint Szlovákiában a lakosok 61 százaléka hajlandó beoltatni magát. Az új koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteknek a megkérdezettek 11 százaléka ad hitelt.

Ausztriában az oltási hajlandóság 73 százalékos, a COVID-ot pedig csak a válaszadók 3 százaléka tartja csalásnak. Romániában ez az arány 30 százalék. Itt csupán a megkérdezettek 31 százaléka oltatná be magát.

Azzal az állítással, hogy a koronavírusos esetekről közölt hivatalos számok a valóságban alacsonyabbak, a szlovákiai válaszadók 46 százaléka értett egyet (2020 októberében ez az arány még csak 36 % volt). A legkevesebben Ausztriában (21 %), a legtöbben Romániában (47 %) értettek egyet ezzel a kijelentéssel.

A tíz ország átlagát tekintve a megkérdezettek 68 százaléka bízik az orvosokban és a tudósokban; Szlovákiában ez az arány 72 %. A gyógyszercégekben a válaszadók 57 (Szlovákiában 56) százaléka, a kormányban pedig a válaszadók 42 (Szlovákiában 33 százaléka) bízik.

Katarína Klingová, a Globsec munkatársa szerint ez fontos adat, mivel az államvezetésbe vetett bizalom az egész régióban "jelentősen befolyásolja az oltási hajlandóságot."

"Csak két országban, Magyarországon és Ausztriában nyilatkozta azt a válaszadók többsége, hogy a kormány jól kezeli a járványhelyzetet"

- mutatott rá Klingová. A többi államban a többség úgy véli, hogy a kormány rosszul kezeli a világjárványt. A kormány járványkezelésével a legtöbben, 75 százaléknyian Szlovákiában elégedetlenek. Tavaly októberhez képest ez az arány 44 százalékkal nőtt.

A tíz ország közül hétben a válaszadók többsége úgy véli, hogy a pandémia hosszú távú hatással lesz a jogaikra és a személyes szabadságukra.

TASR