Az oltatlan szlovákiaiakra kötelező karantén vár Csehországban, a vörös besorolású országok közé kerültünk

2021. október 4. - 12:09 | Belföld

Csehország hétfőtől a vörös besorolású, járványügyi szempontból veszélyes államok listájára helyezte Szlovákiát.

Ennek következménye, hogy a Csehországba utazó oltatlan szlovák állampolgároknak karanténba kell vonulniuk és le kell teszteltetniük magukat. Emellett a beutazás előtt ki kell tölteniük egy űrlapot. Amennyiben tömegközlekedéssel utaznak, 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk.

Ha az oltatlan szlovák állampolgár az egyéni beutazás mellett dönt, nincs szüksége tesztre, de kötelezően karanténba kell vonulnia, és legkorábban az ötödik napon (legkésőbb a 14. napon) mehet PCR-tesztre a beutazás napjától számítva.

Ez nem vonatkozik a teljesen beoltott személyekre, akik fel tudják mutatni az erről kiállított igazolást, valamint azokra, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, és ezt ugyancsak igazolni tudják.

Nincs szükségük tesztre és az űrlapot sem kell kitölteniük a 6 évnél fiatalabb gyerekeknek, a nemzetközi fuvarozóknak, a külföldi munkavállalóknak, valamint azoknak a diákoknak sem, akik egy héten legalább egyszer átlépik az országhatárt.


(DenníkN)

Címkék: Csehország, karantén