Az oltottak ugyanúgy terjesztik a vírust, mint az oltatlanok? – Az Egészségügyi Minisztérium válaszol!

2021. október 4. - 18:10 | Belföld

Az Egészségügyi Minisztérium felhívja a figyelmet a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos téves információkra.

Az oltottak ugyanúgy terjesztik a vírust, mint az oltatlanok? – Az Egészségügyi Minisztérium válaszol!
Vladimír Lengvarský (TASR)

Az egyik gyakori kijelentés:

„Az oltottak ugyanúgy terjesztik a vírust, mint az oltatlanok“. Ez nem így van – tisztázza a minisztérium a közösségi hálón.

A Vladimír Lengvarský vezette minisztérium továbbá emlékeztett arra, hogy a rendelkezésükre álló adatok kimutatták, hogy a vakcina hozzájárul a betegség továbbadásának csökkentéséhez – különösen az oltást követő első hónapokban.

„Bár ez a hatás gyengült a delta variáns megjelenésével, nem igaz, hogy az oltott emberek ugyanolyan valószínűséggel terjesztik a fertőzést, mint a nem oltottak“

– hangsúlyozta a minisztérium.

Ahhoz, hogy valaki terjessze a covid fertőzést, először meg kell fertőződnie a vírussal, az oltás után pedig még a delta variánssal szemben is védettebbek vagyunk, így csökken a megfertőződés esélye.

Az oltottaknak is el kell menniük PCR-vizsgálatra, ha a covid tüneteit észlelik.

Az oltás csökkenti a vírus terjedésének valószínűségét, de nem csökkenti teljesen nullára. „Egy oltott személy is megfertőződhet és továbbadhatja a vírust, még ha ez nem is gyakori“ – mondta az Egészségügyi Minisztérium.

A minisztérium szerint a legfőbb ok, ami miatt be kell oltatnunk magunkat az az, hogy ezáltal elkerüljük a betegség nehéz lefolyását, valamint azt, hogy kórházi kezelésre szoruljunk, vagy belehaljunk a betegségbe.

(aktuality.sk)