Az ombudsman megvizsgálja a nyugdíjasotthonokat

2018. július 18. - 09:32 | Belföld

Mária Patakyová ombudsman felülvizsgálja a szociális szolgáltatást nyújtó intézményekben az idősek emberi jogainak betartására irányuló ellenőrzések színvonalát.

Az ombudsman megvizsgálja a nyugdíjasotthonokat
Fotó: Rendőrség - Facebook

Ezt a kezdeményezést elmondása szerint többek között a pozsonyi Iris magán nyugdíjasotthon esete indokolja, amellyel a média is foglalkozott. A vizsgálat eredményeit még idén közzéteszik.

Az ombudsman rámutatott: a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium az elmúlt három évben mindössze nyolc intézményben hajtott végre ellenőrzést, ami valószínűleg annak a közvetlen következménye, hogy a minisztérium mindössze öt embert alkalmaz erre a feladatra. A tavalyi adatok szerint ugyanakkor Szlovákiában 475 idősek otthona, 391 szociális otthon és 222 speciális intézet üzemel. Tekintettel a további intézményekre az ombudsman szerint nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a minisztérium az intézetek nagy részében végez ellenőrzéseket.

„A pozsonyi Heyduk utcában található Iris nyugdíjasotthon esete bizonyítja, hogy ha nincs biztosítva a kellő felügyelet, nagy a valószínűsége, hogy több intézetben nem fogják betartani az emberi jogokat” – áll Patakyová kedden kiadott sajtónyilatkozatában.

Az ombudsman meggyőződése, hogy az intézeteket elsősorban a fenntartónak kell ellenőriznie, majd pedig a megyei önkormányzatoknak és a munkaügyi minisztériumnak. A sajátos eseteket az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalnak, a regionális közegészségügyi hivataloknak, valamint a járási és kerületi tűzoltó-és mentőszolgálatok parancsnokságainak is meg kellene vizsgálniuk.

Az ombudsman szerint egyértelmű, hogy a felügyeleti szervek sokszínűek, a vonatkozó jogi szabályozás pedig viszonylag fregmentált.

A Patakyová által kezdeményezett vizsgálat célja annak felmérése, hogy hogyan és mennyire működik a gyakorlatban az idősek emberi jogainak betartására irányuló ellenőrzés a szociális intézetekben, milyen gyakoriak ezek az ellenőrzések, mire koncentrálnak az egyes hivatalok, és milyenek a szankcionálási mechanizmusok.


TASR/para