Az ombudsman szerint elfogadhatatlan a politikai felmérésekre vonatkozó 50 napos moratórium

2019. október 30. - 07:25 | Belföld

Az emberi jogi biztos szerint több alapjogot és szabadságjogot is sért, hogy a parlament egy törvénymódosítással 14 napról 50-re emelte a politikai felmérések nyilvánosságra hozására vonatkozó tilalmat a választások előtt.

Az ombudsman szerint elfogadhatatlan a politikai felmérésekre vonatkozó 50 napos moratórium
Fotó: TASR

Mária Patakyová szerint ezzel sérül az emberek tájékozódáshoz való joga, a szabad információáramláshoz való jog, a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás joga, valamint a felmérést készítő ügynökségek szabad vállalkozási joga. Patakyová meglátása szerint a módosítás végső soron sérti a szabad választás jogát is.

„A demokrácia egyik alapja, hogy a választó szabadon dönthet, mégpedig a rendelkezésére álló információk alapján, de ezen jogait 50 napig korlátoznák a választás előtt. Ha egy választó a pártok támogatottsága alapján dönti el, hogy kire akar szavazni, ez az ő szabad döntése és joga van ehhez, viszont a parlamentnek ebbe egyáltalán nincs joga ily módon beavatkozni, vagy korlátozni a választópolgárt döntése meghozatalában” - jelentette ki az ombudsman.

Patakayová szerint már az eddigi 14 napos korlátozás is az alkotmányosság határát súrolta, és rámutatott, hogy a moratórium az európai országokban átlagosan kevesebb mint három nap. Európában a leghosszabb, 15 napos moratórium Montenegróban van.

„Az 50 napos tiltással áthágjuk a bevett európai szokásokat, nem beszélve arról, hogy négy hónappal a választás előtt fogadnak el egy ilyen törvénymódosítást” - tette hozzá Mária Patakyová emberi jogi biztos.

A törvénymódosítással kapcsolatban Zuzana Čaputová államfő is komoly fenntartásokat fogalmazott meg.

A parlament hétfőn szavazta meg a Smer-SD képviselői által benyújtott jogszabály-módosítást, melynek értelmében 14 napról 50 napra hosszabbodik a közvélemény-kutatásokra vonatkozó moratórium. A változás már a jövő évi parlamenti választást is érintené. A törvénymódosítást a Smer-SD, az SNS, az ĽSNS képviselői és néhány további képviselő szavazta meg. Az ellenzék és a Most-Híd frakciójának nagy része ellene szavazott.

Peter Kresák, a Most-Híd képviselője úgy véli, a módosítás az Alkotmánybíróságon köt ki, és nagy rá az esély, hogy a panaszbeadvány sikeres lesz.


TASR