Az omikron felforgatja a tesztelési rendet is, lehet, hogy napokat kell majd várni az eredményre

2022. január 12. - 12:29 | Belföld

Szlovákia februártól olyan helyzetben találhatja magát, hogy az emberek nem jutnak majd időponthoz PCR-, illetve antigéntesztelésre, amikor a legjobban szükségük lenne rá. Így sokan át is esnek az omikron variáns által okozott fertőzésen, mire kézhez kapják a pozitív teszteredményt.

Az omikron felforgatja a tesztelési rendet is, lehet, hogy napokat kell majd várni az eredményre
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Richard Kollár matematikus, aki a koronavírus-járvány modellezésével foglalkozik, azt feltételezi, hogy két-három héten keresztül akár napi 50 ezer új fertőzött nem juthat majd időponthoz a PCR-tesztelésre. Ezzel párhuzamosan nőhet majd az eredményre való várakozás ideje is, ami elérheti a hat-nyolc napot.

Az antigénteszt sem jelent majd megoldást, ugyanis az állam egyelőre nem tervez előre tárolni belőle, jelenleg pedig mindössze 860 ezer van a raktáron. A harmadik hullám idején Ilyen mennyiségű antigéntesztet két és fél hét alatt használtak el. Ezúttal viszont jóval több napi fertőzöttre számítanak. Az iskolákban és munkahelyeken használatos öntesztből viszont 5 millióval rendelkezik az állam, további 10 millió pedig február végéig érkezhet meg.

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője szerint a szlovákiai laborok naponta maximálisan 38 ezer tesztet tudnak kielemezni, de rövid ideig 44 ezerre növelhetik a maximális kapacitást. Az egészségügyi minisztérium magán laborok bevonásával 47 500-ra emelné a tesztek kielemzését.

Hamarosan előállhat a helyzet, amikor több ezren nem jutnak majd időponthoz PCR-tesztelésre. Kollár szerint ebben az esetben a tünettel rendelkezőket előnyben kellene részesíteni azok előtt, akiknek például csak a külföldi utazáshoz kell igazolás.

A tesztelés ütemét az úgynevezett gargalizálós módszerrel lehetne gyorsítani, amivel 10-ről 30 ezerre lehetne növelni a napi tesztek számát. Ha egy ilyen kollektív mintában fertőzést mutatnának ki, az alanyt ki tudják szűrni anélkül, hogy az egész csoportot újfent egyenként letesztelnék.


(SME)