Az omikron hamarosan minden családban megjelenik. Hogyan gyógyítsuk magunkat otthon?

2022. január 21. - 07:00 | Belföld

Ahogy írtuk, Szlovákiában is beütött a koronavírus omikron variánsa okozta hullám, és mivel ez az eddigi leginkább fertőzőképesebb mutáció, szakemberek szerint számíthatunk arra, hogy az elkövetkező időszakban minden családban lesz valaki, aki megfertőződik. 

Az omikron hamarosan minden családban megjelenik. Hogyan gyógyítsuk magunkat otthon?
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Az omikron variáns okozta megbetegedés az eddigi információk alapján túlnyomórészt enyhe tünetekkel járhat, noha nyilván vannak rizikófaktorok, és a nagy számú fertőzöttön belüli alacsonyabb arányú súlyos lefolyású megbetegedés is okozhat problémát a kórházi kapacitás terén.

Mivel azonban a legtöbben mégiscsak otthon küzdenek majd meg ezzel a fertőzéssel, Peter Sabaka infektológus adott néhány tanácsot, amit a Tvnoviny.sk foglalt össze. Amit otthon is könnyedén fogyaszthatunk, az a C- és D-vitamin, valamint a cink. "D-vitaminból kb. 3 ezer milligramm, C-ből ezerrel kevesebb, cinkből pedig 10 milligram az a mennyiség, amire szükségünk van" - jegyezte meg.

Azoknak, akik olyan rizikófaktorokkal küzdenek, mint az elhízás, cukorbetegség, krónikus szívbetegség vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés, vesebetegség, vagy épp 60 éven felüliek, Sabaka azt tanácsolja, hogy legyen kéznél pulzoximéter, azaz véroxigénszint-mérő, és amennyiben a mérési eredmények szerint elkezd zuhanni az oxigénszintjük, hívjanak mentőt.

Ennek a csoportnak Sabaka azt is tanácsolja, tünetek esetén mielőbb végeztessenek el egy PCR-tesztet, és ha pozitív, írassák fel az orvosukkal a molnupiravir nevű gyógyszert, amely nálunk Lagevrio néven kapható, ugyanis az jelentősen csökkenti a betegség súlyosabb lefolyásának kockázatát. Hamarosan megjelenik a szlovák piacon emellett a paxlovid nevű gyógyszer, amit Sabaka szintén ajánl.

Leszögezte, a gyógykezelést legkésőbb 5 nappal a tünetek megjelenése után el kell kezdeni, később ugyanis már hatástalan lehet.

Láz esetén az ibuprofen tartalmú gyógyszereket ajánlja, míg azonban a lázunk nem haladja meg a 38,5 fokot, addig szerinte erre nincs szükség, mivel a láz önmagában nem káros, épp ellenkezőleg.

(Tvnoviny.sk)