Az omikronnál már nem feltétlenül segíthet a lockdown – ez a négy egyszerű intézkedés menthet meg bennünket

2022. január 14. - 10:57 | Belföld

Megközelítőleg két hete nagyobb számban igazolnak omikron variáns okozta koronavírus-fertőzést Szlovákiában, de a negyedik hullám még csak előttünk áll.

Az omikronnál már nem feltétlenül segíthet a lockdown – ez a négy egyszerű intézkedés menthet meg bennünket
Fotó: TASR

Ivan Bošňák adatelemző a TV Markíza híradójában elmondta, Szlovákia harminc járásában továbbra csökken a delta variáns okozta fertőzés, amit a szakértők korábban feltételeztek is, viszont tíz járásban igazolták az omikron gyors terjedését – főként olyan személyek körében, akik sokat vannak mozgásban.

A szakértő rámutatott, hogy két héttel ezelőtt megközelítőleg ötven ilyen esetről adtak hírt, így feltételezhető, hogy a hét végéig a napi 3-4 ezer új megfertőződésnek a felét az omikron okozhatja.

A variáns elleni védekezéssel kapcsolatban Bošňák elmondta, hogy az újabb lockdown vélhetően nem segít az omikron ellen. Viszont felsorolt négy olyan intézkedést, amely hatásos lehet a variáns ellen:

  • Fontos, hogy ahol csak lehet, az emberek dolgozzanak otthonról. Az emberek így nem lennének kapcsolatban például a munkahelyi közös konyhában, a kávézókban vagy a tömegközlekedési eszközökön.
  • Mindenki maradjon otthon, aki náthás, köhög, fáj a torka, vagy csak egyszerűen nem érzi jól magát. Ha valaki már megkapta az oltás három adagját, tesztre sem fontos elmennie, lényeg, hogy elszigetelve heverje ki a betegséget.
  • Mielőtt valaki tömegrendezvényre menne, vagy nagyobb csoporttal találkozna, otthon tesztelje magát le. Ha valaki nem érzi jól magát, maradjon inkább otthon.
  • A negyedik intézkedés, amit már mindenki jól ismer: az oltás.


(tvnoviny.sk)