Az omladozó rimaszombati kollégium épületének konzerválásáról döntött a város

2022. június 29. - 18:14 | Régió

A képviselő-testület keddi (június 28.) ülésén döntés született az Iskola utcai (Školská) egykori ifjúsági ház omladozó épületének konzerválásáról.

Az omladozó rimaszombati kollégium épületének konzerválásáról döntött a város
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A kollégium épülete 2013 óta van a város tulajdonában, bérlakások, szociális otthon és nappali idősellátó központ kialakítását is tervezték már benne. A város évek óta latolgatja, mihez kezdjen az épülettel, és a téma a legutóbbi önkormányzati üléseken is előkerül. Jozef Šimko polgármester előterjesztett javaslatában összesen nyolc verzió szerepelt, ám a testület végül Roman Vaľo képviselő az épület konzerválására vonatkozó módosító javaslatát fogadta el.

Vaľo szerint így legalább egy időre sikerül megőrizni a városi tulajdonú épület értékét. A javaslat szerint a városi hivatalnak tanulmányt kell készítenie az épület egyes részeinek leválasztására, hogy abban később különféle szociális szolgáltatásokat nyújtó központot alakítsanak ki. A tervekben szerepelnek időseknek szánt lakások, továbbá rehabilitációs központ, gondozói szolgálat és szociális otthon is.

A volt ifjúsági ház 1965 után iskolai kollégiumként szolgált. A város 2013-ban vette tulajdonba az épületet és a hozzá tartozó telket Besztercebánya megye önkormányzatától. Az épület rossz állapotban van, évek óta omladozik.

TASR

Címkék: Rimaszombat