Az önkéntességről a lúcsi falunapon

2017. július 24. - 13:43 | Régió

Tömegével zajlanak minden hétvégén a falunapok, s vannak, melyek semmiben sem térnek el a klasszikus községi ünnepségektől, egyesek azonban jobban kitűnnek. Ilyen volt a hétvégi lúcsi rendezvény is, mely nem egyszerű falunapként zajlott. A fő témája az önkéntesség volt.

Az önkéntességről a lúcsi falunapon
Fotók: a szerző

„Hát ez bizony nem egy szokványos falunap” – figyelmeztet a beszélgetés elején Kiss László polgármester, majd el is mondja, miért: „Ez egy nemzetközi találkozó, melynek témája az önkéntesség, ahol az önkéntes tűzoltó szervezetek munkája került terítékre” – magyarázza. Tehát a falunap egy workshopokkal tarkított, baráti találkozó volt, melyen részt vettek külföldi települések is.

Itt voltak például Szlovéniából, Romániából, Horvátországból és Magyarországról is egy-egy község képviselői. Magyarországról Kóny és Markotabödöge hivatalosan is Lúcs testvértelepülései, ám a horvátországi Bellye, a szlovéniai Zsitkóc és a romániai Szépvíz községek véletlenül csatlakoztak a találkozóhoz egy közvetítőn keresztül. A véletlenből pedig bartáság alakult ki.

„Amikor elkezdtünk beszélgetni a községek vezetőivel, akkor jöttem rá, hogy egy véletlen folytán olyan falvakra találtunk, akikkel hosszútávú és tartalmas kapcsolatot fogunk tudni fenntartani” — húzta alá Kiss.

A magyarországi Kóny községből érkező delegációt Aller Imre polgármester vezette. Náluk a Soproni Levéltár adatai szerint már 1883-ban működött a tűzoltószervezet, így tapasztalataik vannak, ezeket pedig szívesen osztják meg a baráti települések önkénteseivel. „Az igaz, hogy a vezérfonal most az önkéntesség, de a rendezvény másra is teret ad, mint például a baráti kapcsolatok kiépítése, egymás kultúrájának megismerése és persze a szórakozás” – mondja mosolyogva Aller. A kapcsolat persze itt korántsem szakad meg, ugyanis amennyiben találnak olyan pályázati kiírást, mely a határon átnyúló kapcsolatokra épül, mindenképpen szeretnék kihasználni azt.

Varga Gábor a horvátországi delegáció vezetője, az ottani Bellye járás elöljáró-helyettese. A járásban három magyar község, Kopács, Várdaróc és Laskó találhatóak, melyeket a rendezvényen is bemutattak. Természetesen ők is az önkéntes tűzoltókkal érkeztek, de velük jött egy 28 tagú kórus is, mely fellépett a kultúrprogramban. A szereplők a Bellye járás területéről érkeztek, ahol sajnos egyre kevesebb a magyar ajkú lakos. „A 2011-es népszámlálás alapján tudjuk, hogy a járásunkban 6000 lakos él, ennek pedig csak 30 százaléka magyar. A szám pedig egyre fogyatkozik, mert a vegyes házasságokban született gyerekeknél gyakran előfordul, hogy nem tanulják meg a magyar nyelvet” — magyarázza Varga Gábor.

Romániából a magyar Szépvíz község képviselői jelentek meg a lúcsi találkozón. Ferencz Tibor a község első embere szerint a rendezvény egy nagyon szép megvalósítás, hiszen a Kárpát-medencéből összegyűltek a magyarok, akik ugyan egy nyelvet beszélnek, de a kultúrájuk mégis eltérő, ám itt alkalmuk van megismerkedni. „A téma nagyon szép, azt hiszem, hogy az uniónak is tetszik, de tudni kell azt, hogy nekünk ez az örökségünk. Tűzoltóságunk a 19. század vége óta működik, igaz, kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel, de mindig volt tűzoltó egyesületünk” — meséli Ferencz Tibor. Elmondta, szívesen ápolják a továbbiakban is a baráti viszonyt.

A Szlovák Kulturális Minisztérium államtitkára, Rigó Konrád szerint példaértékű a találkozó. „Gratulálok, hogy egy ilyen nagyon jó rendezvényt össze tudtak hozni és annak külön örülök, hogy egy ilyen nemzetközi együttműködés terén az önkéntességről beszéltek. Ezt szeretném kiemelni, mert úgy gondolom, hogy mind a kultúrában, mind pedig a közéletben bármi olyan dolog, amit tehetünk a közért önkéntesen, az csak előre tud bennünket mozdítani, és ez az egyik kulcsa annak, hogy a kultúrát továbbvigyük” – mondta ünnepi beszédében az államtitkár.

A szombat esti kultúrműsorban felléptek többek között a vendégtelepülések kórusai, Kollár Katalin és Derzsi György, Valaskó Ferenc, Varga Miklós, a Desperado és végül hajnalig tartó vigadalommal zárult a mulatság. A nemzetközi találkozó vasárnap Kislúcson ért véget egy közös szentmisével és hat fa elültetésével, melyek az önkéntességi mozgalom és a kapcsolatfelvétel szimbólumaiként nőnek és terebélyesednek majd. A rendezvény a „Legyen önkéntes tűzoltóság vagy egyéb önkéntes kezdeményezés tagja a sikeres Európáért” program keretén belül valósult meg.

(dor)