Az online oktatás ellenére is aktív iskolán kívüli munka folyik a Dunaszerdahelyi Műszaki Szakközépiskola diákjai körében

2020. november 27. - 12:10 | Régió

A Dunaszerdahelyi Műszaki Szakközépiskola tanulói nem tétlenkednek a távoktatás alatt sem.

Az online oktatás ellenére is aktív iskolán kívüli munka folyik a Dunaszerdahelyi Műszaki Szakközépiskola diákjai körében
Az iskola felvétele

Mit jelent számomra a béke? címmel hirdetette meg kreatív irodalmi versenyének XVI. fordulóját Jaroslav Naď védelmi miniszter az Obrana című havilap közös szervezésben. Főiskolások és középiskolások elbeszéléssel, illetve elmélkedéssel kapcsolódhattak be a versenybe. A téma az egész világot foglalkoztatja, nem közömbös a fiatal generáció számára sem.

A Dunaszerdahelyi Műszaki Szakközépiskola két másodikos tanulója, Marek Švec, Leon Thaly és két harmadikos diákja, Nagy Ádám és Martin Číž is bekapcsolódott a versenybe. Értékes gondolatokat fogalmaztak meg, látszik, hogy nyitott szemmel járnak a világban, érdeklődnek a körülöttük zajló események iránt. A munkákat szakmai zsűri értékeli, de a nagy nyilvánosság is véleményt formálhat, ugyanis megjelennek a védelmi minisztérium honlapján. Az eredményhirdetésre 2020. december 8-án kerül sor.

Az aktív munka nemcsak az elméleti síkon nyilvánul meg. Az iskola idén is részt vett a már 37. alkalommal megrendezett ZENIT 2020 elektrotechnikai versenyen, melyre november 24-én került sor. A COVID-19 világjárványból kifolyólag korlátozott működési lehetőségekkel üzemelő iskolák miatt a verseny alternatív formában zajlott. A Dunaszerdahelyi Műszaki Szakközépiskolát Kovács Krisztián (II.B), valamint Minárik Tamás (IV.B) tanulók képviselték.

A verseny elméleti és gyakorlati feladatok megoldásából állt. A résztvevők reggel nyolc órától az elektrotechnika tárgyköréből összeállított 30 kérdés megoldásával foglalatoskodtak. A válaszokat elektronikus űrlapon küldték vissza a szakmai értékelő bizottságnak. A teszt kitöltésére és online postázására 90 perc állt rendelkezésükre. Félórányi szünetet követően a tanulók gyakorlati tudásukról adtak számot. Szabadon választható program segítségével egy nyomtatott áramkör megtervezését kapták feladatul elektronikus kapcsolási rajz alapján. Az előnyben részesített tervezési software az Eagle volt. A versenybíróság értékelte a nyomtatott áramkör elkészített tervét, az elektrotechnikai szabványok betartását valamint az alaplap esztétikai kivitelezését. A verseny rendezői jutalmaként másnap postázták minden résztvevőnek a nyomtatott áramkört valamint az alkatrészeket, hogy azokat otthon, vagy az iskolában összeállíthassák.


(para)