Az óriási szárazság és ivóvízhiány miatt több szlovákiai községben is rendkívüli helyzetet hirdettek ki

2022. július 5. - 08:17 | Belföld

Extrém szárazság sújtja Közép- és Kelet-Szlovákiát, ahol megközelítőleg 80 milliméternyi csapadékhiánnyal küzdenek. A vízgazdászok több községben is felszólították az embereket, hogy a vízhiány miatt ne öntözzék a pázsitokat, ne mossák az autókat, illetve ne engedjék fel a medencéket – írja a noviny.sk.

Az óriási szárazság és ivóvízhiány miatt több szlovákiai községben is rendkívüli helyzetet hirdettek ki
Fotó: TASR

Petrovanyban, ahol tavaly az áradás elmosott egy hidat is, most kiszáradt a patak, ezért az önkéntes tűzoltók is szállítják a vizet oda, ahol arra nagy szükség van.

Az elmúlt napokban hat községben hirdettek ki rendkívüli helyzetet az ivóvízhiány miatt, mégpedig Pavľanyban (Lőcsei járás), Darnyában és Harmacban (Rimaszombati járás), Pača községben (Rozsnyói járás), valamint Žehrán és Bystrany községben (Spišská Nová Ves-i járás).

Ezek mellett további kelet- és közép-szlovákiai településeken is jelentettek már problémát az ivóvízellátással kapcsolatban. Sőt, megközelítőleg 30 községben arra kérték az embereket, hogy spóroljanak a vízzel, ezért ne engedjék fel a medencéket, ne mossák az autóikat, illetve ne öntözzék a pázsitot.

Extrém szárazság sújtja Liptó térségét is, ahol a mezőgazdászok azon aggódnak, hogy mi lesz így a terményükkel – már így is felével kevesebb a betakarítanivaló, mint amire számítottak.

Michal Hazlinger hidrológus szerint 2020-ban és 2017-ben is nagy szárazságok sújtották Szlovákiát. Ha pedig jön is csapadék, az általában özönvízszerű esőzések, erős viharok formájában érkezik, ami nem sokat segít a növényeknek – a föld ugyanis nem tudja elnyelni a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadékot, ami összegyűlve így a folyók medrében végzi.

A noviny.sk szerint viszont Szlovákia kezelni tudja a vízhiányt, ugyanis például Somorján óriási mennyiségű víztartalékkal rendelkeznek, amivel elláthatják a távolabbi településeket is. Peter Podstupka, a Pozsonyi Vízművek szóvivője szerint ez a vízforrás fél Szlovákiát képes lenne ellátni ivóvízzel.


(noviny.sk)